مجلات متعددی با تیتراژ بالا پیرامون این موضوعات چاپ می شود اما کمتر کسی است که بتواند تعریف مشخص و واضحی از NLP ارائه دهد. حتی معمولاً نمی دانند که واژه NLP مخفف عبارت : Neuro Lingustic Programming می باشد.
توضیح NLP در سطور و صفحاتی محدود کار دشواری است. چون این علم بر فرمت های پیچیده ای پایه گذاری شده است، شاید بتوان اینطور گفت که NLP مطالعه قدرت های ذهنی انسان است و به عینیت در آمدن آنها با آموختن تکنیک هایی است که براساس پیش فرض ها و نظریات خاصی است.
پایه گذار این علم ریچاردبندلر دانشجوی رشته ریاضی یکی از دانشگاه های کالیفرنیا بود که حدود ۳۰ سال پیش این دانش نو را طراحی کرد.او سعی کرد جوابی برای پرسش های تکراری بشر بیابد. پرسش هایی از قبیل اینکه چرا عده ای اندک همیشه شاد- سالم- ثروتمند و موفق هستند و به هر چه اراده می کنند، می رسند و عده ای دیگر هیچ ندارند؟او شروع به بررسی و مقایسه اصول پایه ای رفتار- نوع تفکر- باور و جهان بینی این دو دسته کرد. کم کم محققین و دانشمندان دیگری به این نهضت پیوستند، کسانی که در شناخت و تشخیص نحوه رفتار دیگران، حتی در سطوح ناخودآگاه ذهنشان استاد و صاحب نظر بودند و تفاوت بین برخی از حرکات و رفتارهای ظاهری با نگرش های باطنی را درک می کردند. آنها می دانستند که دیدن و بررسی صفات ظاهری کافی نیست بلکه باید به داخل وجود دیگران نفوذ کنند تا متوجه چرایی اعمال و طرز فکر آنها شوند . نتایج مطالعات و تحقیقات شگفت انگیز بود. آنها به این نتیجه رسیدند که اگر افراد جامعه الگوهای فکری خاص داشته باشند و یکسری نکات را رعایت کنند، حتماً به موفقیت خواهند رسید.
برخی از این نکات عبارتند از:
۱- افزایش اعتماد به نفس با روش هایی خاص
آنها معمولاً عقاید را با مضامین زیر به نویسنده القا می کنند:
«جایی هست که جز تو هیچ کس نمی تواند آن را پر کند .کاری هست که جز تو هیچ کس قادر به انجامش نیست»
۲- برقراری ارتباطات انسانی و اجتماعی سازنده و سالم با دیگران
پیروان NLP بر این عقیده اند که هر آنچه به دیگران دهی، باز خواهی ستاند. به عبارت دیگر، اگر نفرت بورزی، نفرت به تو باز خواهد گشت. اگر عشق ببخشی، عشق خواهی ستاند. اگر انتقاد کنی، انتقاد خواهی شنید. اگر دروغ بگویی، به تو دروغ خواهند گفت و ... .
۳- افزایش دادن قدرت مغزی یا ذهنی
انیشتین می گوید «تصور نیرومندتر از علم است».
به نظر این محققین قوه تخیل در بازی زندگی نقش محوری دارد.آن چیزی که به روشنی و مداوم تصویر شود حتماً به دست خواهد آمد. تصورات، تخیلات و تلقینات بر ذهن نیمه هوشیار اثر می گذارد و مو به مو در صحنه زندگی ظاهر می شود.
۴- کسب و نگهداری سلامت، ثروت و شادکامی
گویند : نشاط و خوشرویی موجب تقویت اعتماد به نفس و دلپذیرتر شدن زندگی می شود. اگر با لذت زندگی کنی، انوار شادی در اطرافت منتشر خواهد شد و موجب آسانتر و قابل حل شدن مشکلات می شود. همچنین اگر مراقب شادابی جسمی و سلامت خود نباشی، نمی توانی از عواطف خود به درستی بهره مند گردی.
۵- توجه بیشتر به مضامین روحانی و معنوی
طرفداران NLP بر این اعتقادند که اگر به احکام معنویت توجه کنی، خواستههایت برآورده خواهند شد. می گویند؛ خداوند حربه هایی دارد که تو نمی شناسی. اگر در امور به او توکل کنی، راه ها و چاره هایی می اندیشد که تو را حیران خواهند کرد... .