کتاب «نگاهی به حقوق شهروندی» براساس موازین اسلامی و دینی، نوشته حمیدرضا اکبری، تدوین و گردآوری شده است.
اکبری این کتاب را با بهرهبرداری از کتابهایی چون کتب شهید مرتضی مطهری، برخی کتاب شهید ثانی و... در بخشهایی چون مبانی حقوق شهروندی، تبیین حقوق شهروندی در اسلام، تبیین حقوق شهروندی در بخشنامه قوه قضائیه، ویژگی حقوق شهروندی از نگاه حضرت علی(ع)، ویژگی حقوق شهروندی از نگاه امام راحل(ره)، کرامت انسانی در حقوق شهروندی و اسلام و عدالت، تهیه کرده است.
در این کتاب آمده است، معنای اصلی حقوق شهروندی رعایت و حفظ حقوق افراد و انسانها در بخش کلان جامعه است، بنابراین اصطلاح حقوق شهروندی از نظر مفهومی پدیده نوظهوری نمیتواند باشد چون پیش از این در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و در فرمان هشت مادهای امام خمینی(ره) در سال 1360 حقوق مردم و حقوق عمومی تصریح شده است. اصطلاح حقوق شهروندی برای اولینبار با صدور بخشنامه رئیس قوه قضائیه در 20 فرودینماه سال 1383 در مورد رعایت حقوق شهروندان وارد نظام حقوقی ایران شد.
در بخش دیگر کتاب «نگاهی به حقوق شهروندی» در تعریف شهروند آورده شده، میتوان گفت شهروند قانونمدار و آشنا به حقوق خود کسی است که حقوق فردی و جمعی خود را میشناسد و از آن دفاع میکند. اما حقوق شهروندی در اسلام نه همچون مکتب حقوق طبیعی است که تنها ملاک آن را واقعیت عینی بدانند و نه مانند مکتب حقوق عملی محض است که تنها دستورات عقل، عملی را ملاک حقوق و قانون قرار دهد. قوانین حقوقی اسلام نه صرفاً واقعیتی مکشوف است و نه اعتباری مجهول، بلکه اعتباراتی است مبتنی بر واقعیات. اعتباراتی که اعتبارکننده آن خداوند علیم و حکیم است که برای شهروندان قوانینی بر اساس عدالت و برابری وضع میکند.