کتاب« منشاء خانواده مالیکت خصوصی و دولت» از کتب بسیار مهم در زمینه ماتریالیسم تاریخی است و در حقیقت مهمترین کتابی است که گام به گام مراحل تشکیل خانواده و خانوار و گسترش آنها و تقسیم اجباریشان را به صورت افقی( تیره، طایفه، قبیله و...) و سپس به صورت عمودی و طبقاتی دنبال می کند و پیدایش نهادهایی را که تکامل خود منجر به تامین دولت شد تا بتواند سلسله مراتب به وجود آمده را حفظ کند پی می گیرد.
فصلهای کتاب
فصل اول کتاب به دورانهای ماقبل تاریخی فرهنگ میپردازد و دورههای توحش و بربریت را بررسی میکند.
فصل دوم کتاب به خانواده پرداخته و از بخشهای خانواده همخون، خانواده پونالوائی، خانواده یارگیر، خانواده تکهمسر تشکیل میشود.
فصلهای سوم تا نهم کتاب به تیره ایروکوئی، تیره یونانی، پیدایش دولت آتن، تیره و دولت در روم، تیره در میان سلتیها و ژرمنها، تشکیل دولت میان ژرمنها، بربریت و تمدن اختصاص دارند.
پیوست کتاب شامل یک مورد تازه کشف شده از ازدواج گروهی است.
ترجمه فارسی
ترجمه فارسی این کتاب در ایران ابتدا به صورت خلاصهٔ کتاب توسط تقی ارانی در دهه ۱۳۱۰ و بعدها به طور کامل توسط دکتر خسرو پارسا انجام گرفتهاست. نکته جالب آن است که مدت ها نام مترجم آن به اشتباه مسعود احمدزاده ذکر شده بود. چون این کتاب مدتها به صورت کتاب جلد سفید کپی میشد، صفحه اول نسخه اصلی که نام مترجم را داشت گم شده بود و صفحه دوم که مترجم، کتاب را به مسعود احمدزاده تقدیم کرده بود، ناشران را به این اشتباه انداخته بود.