کتاب تهیه طرحهای توجیهی سرمایهگذاری به قلم علی شهنوازی به آموزش گامبهگام نرمافزار کامفار میپردازد.
طرح توجیهی چیست؟ مطالعهای است برای پاسخ به سؤالی بسیار ساده: آیا ایدهی مورد نظر (در رابطه با کسبوکارمان) امکانپذیر است؟ در حالی که در ظاهر ساده بهنظر میرسد، پیدا کردن پاسخ آن اغلب متضمن صرف انرژیهای قابلتوجه بهمنظور جستوجو در حیطههای گوناگون است. مواردی چون رقبای موجود در بازار، گزینههای مالی، ملاحظات فنی و تولیدی، عوامل فراوانی برای بررسی توجیهپذیر بودن راهاندازی هر کسبوکار تازه هستند. در ادامه به شما خواهیم گفت که چه زمانی برای آغاز فرایند تهیهی طرح توجیهی مناسب است؟ مواردی که لازم است در گزارش نهایی یافتههایتان به آن اشاره کنید کدامها هستند؟ شایستهترین فرد برای انجام این تحلیل چه کسی است؟ و پرسشنامهها چگونه برای یافتن پاسخ برخی از فوریترین سؤالات طرح توجیهی به کمک شما میآیند.
فارغ از اطمینانی که به محصول جدید یا ایدهی هوشمندانهتان دارید، همیشه پیش از صرف زمان یا پول فراوان، کار درست این است که توجیهپذیری آن را در دنیای واقعی بررسی کنید. تمام کسبوکارهای تازه باید پیش از آغاز تولید یا ورود به بازار، طرح توجیهی تهیه کنند. در جاافتادهترین شرکتها نیز پیش از تولید محصول جدید، طرح توجیهی تدوین میشود. این دسته گزارشها همچنین میتوانند دادههای کمّی لازم را برای اتخاذ تصمیمات دشوار در مورد مسیر آیندهی شرکت یا محصول فراهم کنند. اگر در برداشتن قدم بعدی بازاریابی، توسعه یا گسترش کسبوکارتان دچار اختلاف داخلی شدهاید، طرح توجیهی میتواند اختلافات را به کمک ارائهی اطلاعات بیطرفانه حلوفصل کند.
سودآوری پروژه، موضوعی است که همواره موردتوجه صاحبان سرمایه میباشد. باآنکه روابط و محاسبات مربوط در منابعی که با عنوان ارزیابی مالی تهیهشدهاند بهطور گسترده در اختیار علاقهمندان قرارگرفته، با این وجود به منظور استانداردسازی تحلیلها و افزایش سرعت محاسبات، سازمان توسعه صنعتی ملل متحد (UNIDO) در سال 1983 اقدام به ارائه نسخه اولیه نرمافزار کامفار (COMFAR) نمود. این نرمافزار به زبانهای مختلف ازجمله فارسی تهیه شده و برای استفاده از آن بهتر است ویندوز XP و 32 بایتی بهعنوان سیستمعامل انتخاب شود. کامفار، کاربردی فراتر از ارزیابی مالی داشته و مواردی چون ارزیابی اقتصادی، تحلیلهای سبز و مطالعات امکانسنجی را شامل میشود ولی ازآنجاکه در حال حاضر به مباحث مالی بیشتر توجه میشود، لذا مطالب کتاب نیز بر پایه همین تقاضا تدوینشده است.
کتاب شامل پنج فصل و یک پیوست است. در فصل نخست به مجموعه دادههایی که در ارزیابی مالی یک پروژه مورد نیاز است اشاره و در فصل دوم نحوه نصب نرمافزار توضیح داده میشود. در فصل سوم نحوه وارد نمودن دادهها آموزش داده شده و چگونگی ایجاد تغییر در چارچوب پیشفرض نرمافزار توضیح داده میشود. فصل چهارم به چگونگی گزارشگیری و تحلیل نتایج پرداخته و در فصل پنجم تعدادی از روابط ریاضی مورد استفاده توضیح داده میشوند. در پیوست کتاب نیز برگههای جمعآوری اطلاعات ارائه شده است.