کتاب آنچه باید درباره سرطان معده بدانیم به بحث درباره دلایل احتمالی، علائم، تشخیص و درمان سرطان معده میپردازد، همچنین اطلاعاتی را برای کمک به بیماران در مقابله با این بیماری فراهم کرده است.
سرطان معده (gastric cancer) ناشی از تجمع غیرطبیعی گروهی از سلولها در معده است که در نهایت باعث تشکیل تودهای در معده میشود. نشانههای اولیهی این بیماری شامل مواردی از قبیل: سوزش معده، درد ناحیه بالای شکم، تهوع و بیاشتهایی میشود. نشانههای بعدی عبارتند از موارد همچون: کاهش وزن، زردی پوست، استفراغ، مشکل بلع غذا و مشاهدهی خون در مدفوع به همراه نشانههای دیگر. این نوع از سرطان ممکن است گسترش یابد و از معده به دیگر اعضای بدن، به خصوص کبد، ریهها، استخوان، دیواره شکم و گرههای لنفاوی سرایت کند.
بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی سالانه ۷۲۳۰۰۰ نفر در اثر این سرطان از دنیا میروند. سرطان معده پنجمین سرطان شایع در جهان است و از نظر تعداد مرگومیر در میان سرطانها، سومین سرطان کشنده در سراسر جهان است. بر اساس اعلام وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران، سرطان معده شایعترین سرطان در بین مردان ایرانی است.
در بخشی از کتاب آنچه باید درباره سرطان معده بدانیم میخوانیم:
عمل جراحی معمولترین درمان برای سرطان معده است. نوع جراحی به میزان سرطان بستگی دارد. دو نوع عمده عمل جراحی سرطان معده وجود دارد:
- معدهبرداری جزئی (Subtotal): جراح بخشی از معده مبتلا به سرطان را برمیدارد، و در صورت لزوم بخشی از مری یا روده کوچک را نیز برخواهد داشت. غدد لنفاوی مجاور و دیگر بافتها نیز ممکن است برداشته شوند.
- معده برداری کامل: پزشک تمام معده، غدد لنفاوی مجاور، بخشهایی از مری و روده کوچک و دیگر بافتهای نزدیک تومور را برمیدارد. در مواردی طحال نیز برداشته میشود. سپس جراح مری را مستقیما به روده کوچک وصل میکند، و با استفاده از بافت روده یک معده جدید میسازد.
در سرطان معده، نگرانی راجع به خوردن بعد از عمل جراحی، امری طبیعی است. جراح در ضمن عمل، یک لوله برای تغذیه در درون روده کوچکتان تعبیه میکند. این لوله به شما کمک میکند در حالی که دوره نقاهت را میگذرانید، تغذیه کافی هم دریافت کنید. اطلاعات راجع به خوردن پس از عمل جراحی در بخش تغذیه در دسترس شماست. پس از جراحی، زمان بهبودی در هر شخص متفاوت است. در چند روز اول احساس ناراحتی میکنید. برای مقابله با درد، داروهایی را برای شما تجویز میکنند. قبل از عمل باید راجع به برنامه کاهش درد، با پزشک یا پرستارتان گفت وگو کنید.