کتاب گفتارهایی در رابطه با روابط والدین با فرزندان به قلم شکیبا سادات جوهری به بررسی مواردی از جمله تربیت خانوادگی کودکان، تربیت اخلاقی و عاطفی کودکان، آسیبشناسی تربیت دینی کودکان و دیدگاه برخی اندیشمندان اسلامی در زمینه تعلیم و تربیت میپردازد.
در بخشی از کتاب گفتارهایی در رابطه با روابط والدین با فرزندان میخوانیم:
تربیت اخلاقی و عاطفی، یکی از جنبههای پرورش فرزندان است. اگرچه والدین هر دو در این زمینه نقشی مشترک دارند، نقش مادر و تأثیر آن در تربیت اخلاقی و عاطفی فرزندان، کارآمدتر است. تربیت اخلاقی از همان آغاز کودکی شروع میشود. انسان در پرتو آن از پستیها و صفات نکوهیده میرهد و با آراستگی به خصلتهای پسندیده، به خیر و سعادت میرسد تا آنجا که همنشین پاکان و فرشتگان و پذیرای فیض الهی میشود.
تربیت اخلاقی جنبههای گوناگونی دارد که یکی از آنها ایجاد باورها در فرد است. باورهایی ناظر به اینکه «بد چیست؟» و
«خوب چیست؟» این باورها، جنبه عقلانی تربیت اخلاقی را سامان میدهند. در این زمینه، کودک اصول نهایی اخلاق را در مییابد و میتواند خوب و بد کارها را تشخیص دهد. جنبه دیگر تربیت اخلاقی آن است که فرد بتواند این اصول را در رفتار خود به کار بندد. جنبه سوم تربیت اخلاقی که گامی فراتر از جنبه اخلاقی قبلی است، مراقبت حالات درونی و رفتارهای بیرونی را دربرمیگیرد. در این جنبه، متربی پیش از آنکه بیاموزد، این آموزهها را به کار میبندد، میآموزد که آموختهها را ملکه خویش سازد. بنابراین، اگر مجموعه این جنبه در فردی مشاهده شود، میگویند او به تربیت اخلاقی آراسته شده است.