کتاب آموزش الکترونیک به قلم ابراهیم کوشکی، تاریخچهی آموزش الکترونیک و نظام آموزشی الکترونیکی را بررسی میکند.
آموزش الکترونیکی یا آموزش و پرورش اینترنتی یا یادگیری الکترونیکی (electronic-learning) شیوهای برای طراحی، تدوین، ارائه و ارزشیابی آموزش است که از قابلیتها و امکانات الکترونیکی برای کمک به یادگیری بهره میگیرد. آموزش الکترونیک روش آموزشی است که از زمان پیدایش اینترنت و گسترش این پدیده فناوری و استفاده از قابلیتهای آن ایجاد گردیدهاست و در حقیقت تکامل یافته شیوه آموزش از راه دور و برطرفکننده نیاز انسانهای کاوشگر و خواهان یادگیری است خصوصاً اینکه زمان و مکان در این شیوه آموزش اختیاری است. نیز این روش اطلاعات را آسان تر و راحتتر به انسان میرساند.
در بخشی از کتاب آموزش الکترونیک میخوانیم:
حق انتشار و حقوق مالکیت فکری در آموزش الکترونیکی
در موقعیت آموزش چهره به چهره برخی استفادهها از آثار دارای امتیاز حق نشر، بدون داشتن اجازه خاص، مجاز است. در محیط یادگیری از راه دور در سامانه یادگیری الکترونیکی، همه مطالب، مستقیما به یادگیرنده منتقل میشود در نتیجه مطالب به نوعی تکثیر میشود. هر گونه ارائه، استفاده یا انتقال مطالب در سامانه آموزش مجازی، از نظر حقوقی باید به دقت بررسی شود.
اگر دوره یادگیری از راه دور در محدوده یک کشور باشد، قوانین کشوری ملاک عمل قرار میگیرد. اما، لازمه دورههای بینالمللی، رعایت قوانین بینالمللی و نیز مقررات ویژه کشورهای ذیربط است. کشورهایی که به کنوانسیون حق نشر جهانی ملحق شدهاند باید به همه تعهدات بینالمللی پایبند بوده و در ارائه، استفاده و نسخه برداری از آثار، همه مقررات بینالمللی را رعایت کنند.
بطور خاص، در سامانه یادگیری الکترونیکی، به عنوان یکی از روشهای آموزش از راه دور، رعایت قوانین حق نشر بسیار پیچیده و نیازمند دقت فراوان است. سرقت ادبی در اینترنت سهل است و اطلاعات نیز فراوان، بنابراین، اهمیت موضوع حق انتشار بیشتر و برجستهتر است. لازم است در راستای حفظ حقوق مؤلفان، ناشران و مالکان آثار اقدامهایی در این زمینه انجام گیرد.