کتاب دومین درس بزرگ از بورس ایران به قلم شهاب سهرابی به معرفی یکی از مهمترین نکات و از کلیدیترین عوامل در بورس ایران میپردازد.
در بخشی از کتاب دومین درس بزرگ از بورس ایران میخوانیم:
یکی از مهمترین عواملی که میتواند بر روند فعالیت، سودآوری و در نتیجه قیمت سهام شرکتها اثرگذار باشد، سیاستهای دولت در حوزه پولی، مالی و ارزی است. برای مثال، در صورت افزایش نرخ ارز، آن دسته از شرکتهای بورس که اغلب محصولات خود را به خارج از کشور صادر میکنند، با افزایش سودآوری مواجه خواهند شد، زیرا درآمد حاصل از فروش آنها افزایش مییابد، اما در مقابل، شرکتهایی که بخش عمده مواد اولیه موردنیاز خود را از خارج کشور تأمین میکنند، با افزایش هزینهها و درنتیجه، کاهش سودآوری مواجه شده و ارزش سهام آنها تحت تأثیر قرار میگیرد.
همچنین در صورتی که دولت نرخ سود تسهیلات اعطایی به بنگاههای اقتصادی را کاهش دهد، طبیعتاً هزینه تأمین مالی بنگاهها کاهشیافته و میزان سودآوری و در نتیجه، ارزش سهام آنها افزایش خواهد یافت. سومین عامل محیطی اثرگذار بر ارزش سهام شرکتها، ترکیب بودجه سالیانه کشور است، زیرا ترکیب بودجه، در واقع جهتگیری اصلی دولت در طول سال را نشان میدهد.
برای مثال، اگر دولت در بودجه سالیانه خود، برنامه گستردهای برای توسعه صنعت پتروشیمی در نظر گرفته باشد، طبیعتاً به این معناست که شرکتهای فعال در این صنعت، تحت تأثیر برنامههای توسعهای دولت، با رشد قابل توجهی مواجه شوند، همین امر تقاضا برای خرید سهام شرکتهای پتروشیمی و درنتیجه، ارزش سهام آنها در بورس را افزایش خواهد داد.