کتاب هندبوک انرژی تجدیدپذیر دریایی اثر برنارد مولتون و ترجمهی دکتر امین نجفی، هاشم نوروزی و علی اصغر مقدس، به بررسی یکی از علوم و فناوریهای بین رشتهای میپردازد که برای دانشجویان حوزههای مهندسی دریا و مکانیک، پژوهشگران، محققان و صنعتگران حوزهی صنایع دریایی کارآمد و راهگشا است.
انرژی تجدیدپذیر دریایی، یک حوزهی علمی، جذاب و کارآمد است که شناخت دقیق این حوزه، نقشی اساسی در توسعهی فزایندهی دانش در صنایع دریایی و انرژیهای نوین و سبز را به همراه دارد. از این رو، امروزه کتب متعددی با رویکردهای جهتدار و کاربردهایی مشخص در حوزهی انرژی تجدیدپذیر تدوین شده است.
در بخشی از کتاب هندبوک انرژی تجدیدپذیر دریایی میخوانیم:
امواج محصول جانبی باد هستند که خود آن به تنهایی محصول جانبی انرژی خورشید است. باد در سطح بالایی آب در دریای آزاد حرکتی ایجاد میکند که به سطح شکل موجی میدهد. این امواج در ابتدا بسیار کوچک هستند و سپس با ادامهی وزش باد اندازهی آنها افزایش پیدا میکند و امواج مختلف با هم ترکیب میشوند و امواج بزرگتر را شکل میدهند؛ در این عمل تبادل انرژی رخ میدهد.
مادامی که عمق آب بیشتر از طول موج باشد، آنها به شکل امواج جاذبهای با کمی اتلاف انرژی منتشر میشوند. بنابراین امواج در اقیانوس آزاد ایجاد شده و هنگامی که به ساحل برسند در آبهای کم عمق انرژی آنها از بین میرود. در اینجا توجه کنید که ما دربارهی خیزآب و موج به طور مترادف صحبت میکنیم؛ تفاوت میان این دو عبارت در توپولوژی طیفی مربوط به وضعیت دریا (توزیع آنها به لحاظ فرکانس و جهت) نهفته است اما هیچ ربطی به بحث ما ندارد.
انرژی انتقالی اموج در بخشهای یکسان، برابر با انرژی جنبشی میدان سرعت ذرات آب و انرژی پتانسیل تغییر شکل محیط سیال اطراف موقعیت خود در صفحهی سطح است. بنابراین، انرژی مکانیکی محسوب میشود.