کتاب فیزیک جهان ما نوشتهی رضا علی خواه، تاریخ فیزیک و مفاهیم آن را از آغاز یعنی از دوران یونان باستان تا امروز به تصویر میکشد و نظریهها و مفاهیمی را که در این دورهی 2000 ساله توسط دانشمندانی از ارسطو گرفته تا نیوتون و آینیشتین کشف و مطرح شدهاند مرور میکند.
در این کتاب ابتدا به قوانین طبیعت و ماهیت آنها پرداخته شده است و در ادامه فیزیک کلاسیک، نظریه نسبیت، مکانیک کوانتوم، مدل استاندارد فیزیک ذرات و در نهایت نظریه مهبانگ ارائه میشود. فیزیک کلاسیک همانی است که ما در زندگی روزمره مدام با آن سر و کار داریم. از پرتاب یک سنگ تا ترمز کردن یک ماشین همه و همه به این شاخه مربوط میشوند.
نظریه نسبیت آینیشتین مکمل فیزیک نیوتونی است و زمانی به میدان میآید که قوانین نیوتون تحت شرایطی خاص از جمله سرعتهای بالا و گرانشهای شدید قادر نباشند پدیدهها را توضیح دهند. همچنین فیزیکدانان، امروزه بسیاری از پدیدههای کیهانشناسی نوین را با کمک معادلات مربوط به این نظریه توضیح میدهند.
مکانیک کوانتوم با دنیای ریز ذرات زیر اتمی کار دارد و قوانین عجیب و غریب و رفتار دور از انتظار آنها را بر پایهی احتمالات بیان میکند. اتفاقات دنیای کوانتوم به قدری نامعقول و غیرمنطقی است که بسیاری از دانشمندان متخصص در این حوزه از همان زمان شکلگیری این نظریه تا به حال در درک ماهیت ذرات ماده مشکل داشتند و هر یک به نحوی اعتراض خود را بیان نمودهاند.
مدل استاندارد ذرات زیر اتمی نیز نظریهای بر آمده از کوانتوم است که با کمک شتابدهندههای غول پیکر، انواع گوناگون ذرات بنیادی ماده و ویژگیهای متنوع آنها را دستهبندی و مطالعه میکند. فصل آخر این کتاب به بحث دربارهی چگونگی تولد کیهان و انبساط آن تحت عنوان مهبانگ و نظریهای به نام تورم میپردازد و نحوهی آغاز جهان را در 13/7 میلیارد سال پیش بررسی میکند.
در بخشی از کتاب فیزیک جهان ما میخوانیم:
اکثر محققان و مورخان آغازگاه فلسفه و علم را منطقهی یونیه میدانند. این منطقهی ساحلی زمانی در گذشته پذیرای انواع کشتیها و گذرگاه و محل تلاقی فرهنگهای یونانی، بین النهرینی، مصری و لیدیایی بود. خود اهالی یونیه بسیار اهل سفر کردن و مردمی دارای استقلال فکری بودند. همین امر آنان را در معرض ایدههای متفاوت و اندیشههای گوناگون قرار میداد و میتوانستند بدون آن که به اسطورهها متوسل شوند، سؤالات و نظرات فلسفی خود درباره ماهیت جهانی هستی را به صورت واقع بینانه مطرح کنند. شرایط فرهنگی و فکری حاکم بر یونیه زمینهی مناسبی فراهم کرده بود تا برای اولین بار اندیشمندانی از این منطقه سربرآورند و دریابند که جهان دارای نظمی درونی است.