کتاب دایره المعارف قرآنی اثری پیرامون موضوعات قرآنی است که باعث آشنایی و انس و الفت بیشتر با این هدیهی آسمانی میشود.
شروع انحطاط ملت اسلام پس از فاصله گرفتن آنها از عمل به دستورات قرآن مجید بود. کتابى که جامعترین و بهترین دستورات را براى زندگى مردم آورد و مهمترین سنگر براى محفوظ ماندن آنان از گناه و مفاسد و عقب افتادگیها بود. کتابى که از مردهترین ملتها بهترین جامعه را به وجود آورد و سیادت و آقایى آنان را بر تمام جهانیان در سایه مفهوم «کُنْتُمْ خَیْرَ اُمَّة» تضمین مى کند. قرآن مجید به عنوان کتاب روشنگر زندگى از طرف خداوند بزرگ به انسان عرضه شد و وعده داد در سایه عمل به آن انسان به تمام معارف و حقایق عالى دست یابد. جدایى از این معدن گرانبها و سرشار و پر سرمایه اولین عامل عقب افتادگى ملت اسلام از زمانهاى گذشته شد. و این عقب ماندگى بتدریج از قرون قبل شروع شد تا امروز که توسعه همه جانبه یافته است.
در بخشی از کتاب دایره المعارف قرآنی میخوانیم:
حافظ قندوزی حنفی در کتاب ینابیع الموده ص 109 در تفسیر آیه 36 سوره حجر که شیطان به خداوند میگوید: مرا تا روز قیامت مهلت عطا کن خداوند هم در جواب او میفرماید: تا روز معینی مهلت داری.
از وهب بن جمیع روایت شده که میگوید: از امام صادق (علیه السلام) سئوال کردم که معنی این آیه که خداوند متعال خطاب به شیطان میفرماید تو تا روز معین مهلت داری منظور از روز معین چیست؟
حضرت فرمود: ای وهب منظور از روز معین و معلوم که خداوند در قرآن به آن اشاره کرده روزی است که پسر دختر پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) بعد از قیام حضرت مهدی «عج» به دنیا مراجعت میکند (و شاید منظور از پسر دختر پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) امام حسین (علیه السلام) باشد که بعد از قیام و وفات حضرت حجت «عج» به دنیا مراجعت میکند و مدت طولانی در بین مردم حکومت میکند) لکن همین وهب بنابر نقل تفسیر عیاشی از امام صادق (علیه السلام) روایت میکند که میفرماید:ای وهب آیا گمان میکنی که منظور از روز معین قیامت است؟