این کتاب در واقع مجموعه ای پراکنده از چرایی هاست که ممکن است در ذهن هر انسان خردمند و متفکر شکل بگیرد. هر کسی که دست کم خود را زاییده عصر تعقل و عقل گرایی بداند؛ مسلما ذهنی کنجکاو دارد که به دنبال چرایی ها و چگونگی ها می گردد و لا جرم این مغز پرسشگر سبب تشکیک وی در مسائل پیرامونش می گردد و دوست دارد یا اینکه بهتر بگویم ناچار است که کنه اشیا را دریابد، وانگهی پاسخی برای پرسش بیابد.
در این مجموعه، تقریبا بعضی از این چرایی ها گرد هم آمده که البته این را باید مدیون فرد ناشناسی بود که در نقد قرآن یک سری مطالب را تحت عنوان (قرآن کلام آفریدگار است) گردآوری نموده است. چرایی هایی که قاعدتا از ذهن من و شما، که فرزندان تعقل هستیم می گذرد. اینکه فکر کنید می خواهم ژست روشننفکری بگیرم یا اینکه ادای روشنفکرها را در بیاورم باید بگویم که ابتدای کار نیز خودم هم در مورد خودم چنین می اندیشیدم. دلیلش هم این است که ما هنوز در جامعه ایران، تعریف روشنفکری را نمی دانیم. اینکه هنوز پس از گذشت چندین سال از دوره روشنگری در اروپا و بعد در ایران، تعریف روشنفکری را نمی دانیم حکایت از سر درگمی دارد که ما در قبال هویتمان داریم. جای تعجب هم ندارد که یک نفر برای شما روشنفکر به نظر بیاید ولی برای من و دیگری خیر ! جلال آل احمد برای خیلی ها روشنفکر است ولی برای خیلی های دیگر کسی است که راه سعادت را با شقاوت عوض کرد…
کتاب سراب حاوی مقدمه ای انتقادی از وضعیت کنونی جوامع مسلمین است. این کتاب در نقد کتاب آیا قرآن کلام آفریدگار است نوشته شده است.