کتاب زنان و قوانین تبعیضآمیز - چند همسری اولین مجموعه درباره قوانین ذکر شده در بیانیه و همچنین دفترچه تاثیر قانون بر زندگی زنان است که به موضوع چند همسری، چند زنی یا تعدد زوجات میپردازد.
از نخستین قانون مدون علیه زنان تا کنون نزدیک به ۸۰ سال میگذرد و زنان تا امروز در چالش مداوم با قانون تعدد زوجات هستند. لغو تعدد زوجات یکی از خواستههای مطرح شده در بیانیه کمپین یک میلیون امضاست، خواستهای که زنان نیز در روابط چهره به چهره با کمپینیها از پیامدهای آن، از تلخیها و تبعیضهایش سخن گفتهاند.
در بخشی از کتاب زنان و قوانین تبعیضآمیز - چند همسری میخوانید:
در ایران بر اساس باورها و دستورات مذهبی، که پوشش قانونی هم به خود گرفته، مردان میتوانند چهار زن دائم و بیشمار موقت داشته باشند. در این راستا رسوم فرهنگی دیگری هم وجود دارند که از این نگرش و قانون به سود خود استفاده میکنند. به عنوان مثال، در برخی از نقاط کشور رسم است که در صورت درگذشت مرد، همسر او به عقد ازدواج برادر شوهر درآید و این بدون توجه به مسئله رضایت زن، سن برادر شوهر یا متاهل و مجرد بودن او است.
چه در این شرایط و چه در شرایط دیگری که مردان اقدام به ازدواج مجدد در دو شکل دائم و موقت میکنند نمیتوانیم مطمئن باشیم که زنان از این عمل رضایت دارند یا نه، چون همانطور که در سطور بالا استدلال شد در منطقه ما معمولا حداقلی از شرایط التزام به لیبرالیسم و روشهای دموکراتیک در تدوین و تغییر قوانینی که بر پایه رسوم و دستورات مذهبی شکل گرفته وجود ندارد. به عنوان نمونه، شما در شرایط امروز ایران هیچگونه نظر خواهی و مذاکرهای به شیوهای دموکراتیک را در برخورد با شهروندان و خصوصا زنان نمیبینید. بر اساس برداشتهای مردسالارانه از متون مذهبی پدیده چندزنی پوششی از قانون بر خود دارد و....