کتاب بحران دموکراسی به قلم روژه لاکومب به بررسی مواردی اعم از دو اصل آزادی برابری، دموکراسی و کمونیسم، جنگ و اتحادیه ملل و انتخابات مجلس و طرز کار پارلمان میپردازد.
در بخشی از کتاب بحران دموکراسی میخوانیم:
مکتب دموکراسی مبتنی بر فلسفهای اخلاقی است که میخواهد زندگی اجتماعی را تا آنجا که ممکن است به هماهنگی ارادههای افراد مبتنی سازد و بدین طریق ارادههای فردی را در جامعه بارور نماید. چنانکه بعضی گفتهاند مکتب دموکراسی جامعه را صرفا پیامد منطقی هماهنگیهای خیالی ارادههای فردی نمیداند، بلکه کاملا به این واقعیت آگاه است که هر فردی قبل از هرگونه انگیزه منطقی، تحت تأثیر مجموعهای از آداب و رسوم اجتماعی قرار دارد که زمینهساز بسیاری از عواطف اوست. دموکراسی میخواهد که آثار اراده آزاد افراد در تار و پود جامعه نفوذ نماید و با ایجاد روابط محکم میان آنها و استفاده از حداکثر امکانات، جامعهای مبتنی بر برادری و نه فشار و اجبار بیافریند.
دموکراسی و رژیمهای فاشیستی
حکومت مطلقهای که به صورت رژیمهای فاشیستی و هیتلری تجلی کرد در مقابل دموکراسی قرار داشت. نظریه پردازان آن، آرای متعددی را که در قرون نوزدهم و بیستم در مخالفت با دموکراسی ارائه شده بود جمع نمودند: اینکه جامعه واقعیتی طبیعی است و اراده منطقی بشر نمیتواند آن را به دلخواه خود تغییر دهد؛ توسل به اشراق، احساسات و غرایز و بیاعتقادی به ساختن جامعهای منظم و منطقی؛ تلقی اجتماع به منزله یک ارگانیسم یکپارچه که افراد آن به منزله اجزای این ارگانیسماند؛ اعتقاد به برتری معنوی جامعه نسبت به فرد که در آن فرد وسیله و اجتماع هدف است - که پیامد آن سلب آزادیهای فردی و باور به حکومت مطلقه است - طرد نظریه برابری مردم و اینکه به هر جهت برای اداره جامعه به افراد ممتاز نیاز داریم پس اعتقاد به برابری افراد با طبیعت جامعه تناقض دارد؛....