کتاب مدیریت فناوریهای روز به بررسی مواردی مانند شهر الکترونیک در ایران و جهان، هوش تجاری و تصمیمات کلان سازمانی، امنیت در خرید اینترنتی و هفت فناوری جدید که همه چیز را تغییر خواهند داد میپردازد.
در بخشی از کتاب مدیریت فناوریهای روز میخوانیم:
در سالهای اخیر عزم خاصی برای پیشرفت علمی و فنی ایران ایجاد شده و رسانهها نقش چشمگیری در این زمینه داشتهاند. ایجاد بخشهای خبری خاص علم و فناوری، گزارشها و برنامههای علمی در صدا و سیما و سرویسهای علم و فناوری در خبرگزاریها و روزنامهها، از نشانههای توجه خاص به این موضوع است. نتیجهی این توجه، افزایش سطح آگاهی مردم از این فناوریها و همراهی آنها با جریان توسعه است؛ زیرا افراد اگر موضوعی را بهتر بشناسند، خود را در آن سهیمتر میدانند و بیشتر به توسعهی آن کمک خواهند کرد.
اما نکتهای که جای توجه خاص دارد این است که ما زمانی میتوانیم مفهومی را درست منتقل کنیم و یاد بدهیم، که خودمان آن را درست درک کرده، نسبت به ابعاد آن اشراف بیشتری داشته باشیم. لذا بسیار واضح است که رسانهای میتواند در اطلاع رسانی یک فناوری موفقتر باشد که اطلاعات و سواد علمی بیشتری در آن حوزه داشته باشد. وقتی یک خبرنگار یا مجری یک گفتگو، با اطلاعات و ادعاهایی از سوی یک پژوهشگر یا صاحب فناوری مواجه شود، اگر ابعاد موضوع را درست بشناسد، تشخیص خواهد داد که در ازای هر ادعا باید چه سوالی بپرسد. طبیعتا هر ادعایی مبنی بر تولید، بهبود خواص، توسعه، ارتقای جایگاه و... نیاز به یک سری مراجع و اسنادی دارد که آن را تایید کند؛ و درک این موضوع از سوی خبرنگار، به او کمک میکند تا این اسناد را درست و به جا مطالبه کند.
اگر اینگونه نباشد، فضای اطلاع رسانی به فضایی مبهم، شلوغ و با اثرات منفی تبدیل خواهد شد و وزن کارهای قوی با کارهای متوسط و حتی ضعیف برابر خواهد شد. این نمونه را توجه کنید؛ اخیرا در سمیناری در خصوص برخی محصولات فناوری نانو در ایران و حمایتهای ستاد فناوری صحبت میکردم. در پایان برنامه یک عضو هیئت علمی یادداشتی به من داد که ما میتوانیم نانوذرات تولید و صادر کنیم که بازاری ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلاری دارد. اولین سوالی که لازم بود بپرسم این بود:" چه نانو ذراتی؟" ایشان پاسخ داد: فرقی نمیکند. هر نانوذرهای!"به نظر من این جمله یک شوخی بود؛ شاید یک شوخی علمی! خوب برخورد با این ادعا چه باید باشد؟ با رعایت شأن ایشان، چیزی به ذهنم نرسید جز اینکه بگویم خیلی خوب است. اگر خبرنگاری در برابر این ادعا، بپرسد که چه مشکلاتی بر سر راه شما هست؟ و پاسخ بشنود که ما نیاز به حمایت مالی داریم؛ مسیر را اشتباه رفته است.
او باید اول ابعاد این موضوع را روشن کند و این کار نیاز به اطلاعات علمی دارد. او لازم است بداند که نانوذرات یک عبارت عام است و هر شرکتی بنا به تخصص، تجهیزات، بازار هدف و سایر پارامترهای فنی و اقتصادی، در زمینهی تولید یک یا حداکثر چند نوع نانوذره کار میکند. حتی شرکتهای بزرگ تولیدکنندهی نانوذرات در دنیا نیز ادعای تولید هر نوع نانوذرهای را ندارند. به هر حال، ستاد فناوری نانو با هدف عمق بخشیدن به مبحث اطلاع رسانی در زمینهی این فناوری، آمادگی دارد تا اطلاعات علمی کارشناسان رسانهها را لااقل در فناوری نانو افزایش دهد و در این راستا اقداماتی را در حال اجرا دارد.