کتاب بال به قلم جاوید آزاد مجموعهای از اشعار چامک با تصویرپردازی نوین و سرشار از مفاهیم فلسفی و زندگی است.
چامک یا شعر کوتاه نوین چیست؟
چامه در زبان شیرین پارسی به معنی شعر میباشد و چامک به معنی شعر کوتاه، نام انتخابی است برای شعر کوتاه نوین (امروزی). اما بطور کلی چامکها در همهی قالبها و مانیفستهای نوینِ شعر کوتاه، دارای مشخصات مشترک زیر هستند:
۱- ایجاز یا موجز بودن (خلاصگی، کوتاهی)
۲- سادگی و امروزی بودن
۳- دارای احساس و خیال یا منطق شعری
۴- ارتباط عمودی و افقی
۵- ضربه و کوبش
وظیفهی شعر کوتاه نوین، وادار کردن خواننده به تفکر و رساندنِ او به مفهوم و عمق است. بنابراین باید کاری کرد که خواننده فقط درگیر مفهوم شعر شود و از درگیر شدن با معنی کلماتِ سنگین دور باشد. به همین دلیل در شعر کوتاه نوین غالبا از واژههای کهن و غیر امروزی، استفاده نمیشود. یعنی سادهترین شکل کلمه که به راحتی قابل درک باشد، بکار برده میشود. میشود گفت، چامک با سادهترین و کمترین واژها، مفهوم پیچیدهای را بیان میکند. اگر چه نیاز امروز، استفاده از اصطاحات و کلمات امروزی است.. اما استفاده از کلمات غیرکتابی (گفتاری عامیانه) در چامک ممنوع میباشد. چرا که از حالت شعر به ترانه تبدیل خواهد شد.
شاعرانی، علاوه بر مشخصات عمومی شعر کوتاه نوین، مانیفستها (قوانین) اختصاصی برای چامکها در نظر گرفتهاند و برایش نام انتخاب کردهاند. تا اواسط دههی نود، دهها قالب و مانیفست برای شعر کوتاه نوین ارائه گردید که میزان موفقیت آن بستگی به استقبال شاعران و خوانندگان شعر کوتاه داشته است. قالبهای متنوعی مانند شعرک، سپیدک در مرکز، طرح و هاشور، سهگانی موزون، هساشعر در گیلان، پریسکه در لرستان، برووسکه در کردستان، سپکو شعر سپید کوتاه، اخگرک، چکه جایگزین هایکو، پریسار، آذرخش و …. و غیره که هر کدام علاوه بر مشخصات عمومی شعر کوتاه، مانیفست مخصوص به خود را داشته و موفقیتها و فراز و نشیبهایی را داشتهاند.