کتاب مبانی کیفیت میکروبی آب و آلایندههای کم عیار در آب نوشتهی یوسف جلالی، در مورد نحوهی شناسایی و کنترل عوامل مؤثر در کیفیت میکروبی آب، شامل مبحث اصول خط مشی تأمین آب آشامیدنی سالم، از جمله ایجاد موانع فزایندهی آلاینده زدائی در مسیر منابع طبیعی آب و فرایندهای تصفیه آب و شبکه آبرسانی، بررسیهای اپیدمیولوژیک، آمار بیماریها و چگونگی انتشار بیماریهای ناشی از آب، کیفیت میکروبی آب در مراحل گوناگون تصفیه و در شبکه آبرسانی، چگونگی نمونه برداری و آزمایش صحیح آب، روشهای پیشرفته تشخیص و شناسایی مولکولی میکروبهای بیماریزای آبزی است.
مبحث آلایندههای کم عیار (ریز مقدار) در آب، حاوی آخرین دستاوردهای پژوهشی در زمینهی ضدعفونی آب با کلر و پرتوهای ماوراء بنفش و معرفی آلایندههای غددی در آب، چگونگی مکانیسم آنها در سامانه غددی و ایجاد ناهنجاریهای گوناگون در سلامتی انسان و حیوانات محیط زیست، چالشهای مربوط به تعیین استاندارد و قوانین کنترل آلایندههای غددی و نحوه تصفیه آنها در آب مورد بررسی قرار گرفته است. در انتهای کتاب منتخبی از واژههای علمی، و پیوستی در مورد بررسی ژرفتر آلایندههای غددی ارائه شده است.
یکی از مهمترین عوامل مؤثر در سلامت و بهداشت انسان، کیفیت سالم و مستمر آب آشامیدنی است؛ لذا حفاظت از منابع طبیعی آب و جلوگیری از آلودگی و تأمین کیفیت هر چه بالاتر آن جزو اصول پایهی تأمین آب آشامیدنی سالم به شمار میرود. در این راستا جمعآوری و تصفیهی بهداشتی فاضلابهای شهری و صنعتی و روان آبهای کشاورزی و سایر منابع آلودگی در کلیهی حوزههای آبریز کشور میبایستی بر اساس یک خط مشی جامع توسعهی منابع آب و قوانین و مقرارت مدون و همه شمول، کنترل، پایش و نگهداری شود.
کیفیت آب آشامیدنی میتواند توسط عوامل میکروبی بیماریزا و همچنین آلایندههای غددی شامل مواد دارویی و بهداشت شخصی و علفکشها و حشرهکشها و مواد زیانآور صنعتی که با وجود غلظت بسیار پائین، میتواند موجب ناهنجاریهای گوناگون و فراگیر در سامانهی غددی انسان و سایر جانداران محیط زیست شود، سلامت جامعه را به مخاطره اندازد.