کتاب یک چشم، دو چشم و سه چشم اثر برادران گریم، با ترجمه و تدوین اسماعیل پورکاظم که مُنضم به تصاویر مناسب و متعددی است، به بیان اثرات نامطلوب تفاوت گذاری والدین بین فرزندان برای کودکان و نوجوانان فارسی زبان میپردازد.
معضل تفاوت گذاری والدین بین فرزندان در قصّهها:
تمامی موجودات زندۀ عالم به یکی از دو روش: جنسی و یا غیر جنسی ازدیاد مییابند.
در روش غیر جنسی فقط وجود یک جنس (والد) برای ازدیاد و بقای نسل موجود زنده کفایت مینماید در صورتیکه برای ازدیاد نسل به روش جنسی به دو والد به عنوان نر و ماده و بعبارتی مادر و پدر نیاز میباشد.
در ازدیاد غیر جنسی اولاد حاصله بطور معمول کاملاً شبیه والد هستند ولیکن در روش جنسی که دو والد در ازدیاد نسل نقش دارند، قاعدتاً صفات فرزندان از هر دو والد به ارث میرسد.
بدین ترتیب در ازدیاد جنسی مجموعۀ بیشتری از ژنها یا صفات درگیر میگردند لذا تفرّق صفات یعنی تنوّع و گوناگونی امری اجتناب ناپذیر است و همین امر بقاء نسل را بویژه در شرایط نامطلوب با درصد بیشتری تضمین مینماید.
ازدیاد نسل در انسانها به روش جنسی و با مشارکت جنس نر یا مذکّر بعنوان پدر و جنس ماده یا مؤنث بعنوان مادر انجام میپذیرد بنابراین نمیتوان انتظار داشت که تمامی فرزندان کاملاً یکسان بوده و از نظر شکل ظاهری و توانائیهای ذهنی و سلایق مشابه باشند.
فرزندان انسانها قاعدتاً تمایلات، استعدادها و شکلهای ظاهری متفاوتی مییابند و پدر و مادرها نباید بواسطۀ سلایق شخصی و یا آرزوهای برآورده شده و برآورده نشدۀ خویش تفاوتی بین فرزندانشان بگذارند و باعث معضلات عدیدهای برای آنها گردند.