کتاب پرنده عاشق اثر کورنلیوس ماتیوس با ترجمه و تدوین اسماعیل پورکاظم که به تصاویر متعدد و مناسبی آراسته شده است، در صدد بیان عاقبت شرارتهای انسانها جهت عبرت گیری کودکان و نوجوانان فارسی زبان میباشد.
عاقبت اَعمال زشت و ظالمانه در قصّهها:
انسانها رفتارهای مختلفی را در طی زندگی کوتاه خویش بروز میدهند. این رفتارها میتوانند خوب یا بد تعبیر شوند ولیکن معیار خوب و بد بودن از نظر افراد مختلف، سنین متفاوت و جوامع گوناگون در طی زمان تغییر مییابند امّا میتوان نظر "ژان ژاک روسو" فیلسوف فرانسوی را همیشه در نظر داشت که میگوید:
"حقوق و آزادی هر کسی به آن جا ختم میشود که حقوق و آزادی فرد دیگری از آحاد جامعه آغاز میگردد."
بنابراین آنچه میتواند تعیین کنندۀ رعایت رفتارهای نادرست اشخاص باشد، لاجرم مجازاتها و تنبیهاتی هستند که برای اَعمال ناروا و خارج از عُرف، وجدان و قوانین جامعه مشخص میشوند آنچنانکه در قرآن کریم در مواردی چنین آمده است:
"پس هر کسی به اندازۀ هر ذرّهای خوبی و یا بدی انجام داده باشد، پاداش و عذاب خواهد دید." (فمن یعمل مثقال... .).
و یا "کفر ممکن است دوام یابد امّا ظلم هیچگاه پایدار نخواهد ماند." (ولایبقی مع الظلم...)
در تاریخ و روایات متعدد و عبرت آموز قرآنی نیز مثالهایی از سرانجام قوم عاد و ثمود (لوط و صالح) و تالوت و جالوت (قوم بابولسا و جابولسا) آورده شدهاند که در عاقبت کارهای خلاف و ناروای خویش به نابودی کشانده شدهاند. آنچنانکه در اینگونه مواقع میگویند:
"بهرام که گور میگرفتی همه عمر - دیدی که چگونه گور بهرام گرفت."
بنابراین عاقبت همۀ زندگان مرگ و نیستی جسمانی است و لاجرم پاداش و مجازات اعمالی که خواسته و ناخواسته در زندگی مادی مرتکب شده است، خواهد دید. بر همین اساس جملگی دانشمندان رعایت تقوا و پرهیزگاری را تنها راه رهائی انسانها از زیاده خواهی و متعاقب آن اَعمال تجاوزکارانه دانستهاند.