کتاب کاولاد؛ بچه گمشده اثر الکساندر چودسکو با ترجمه و تدوین اسماعیل پورکاظم که به تصاویر متعدد و مناسبی آراسته شده است، میکوشد تا تأثیر گمشدن بچّهها را به هر دلیل بر خانوادهها و آیندۀ خودشان برای کودکان و نوجوانان فارسی زبان بازگو نماید.
پدیدۀ گُمشدن بچّهها در قصّهها:
از جمله پدیدههایی که در اکثر اجتماعات انسانی، حیوانات و پرندگان رُخ میدهد، میتوان به گُم شدن بچّه هایشان اشاره داشت. پدیدۀ گُمشدن بچّههای انسان مربوط به امروز و دیروز نیست و هیچگاه نمیتوان پایانی بر آن متصوّر شد.
گُمشدن بچّهها از دیرباز تاکنون به دلایلی چون: فرزند خواندگی، افزودن به جمعیت قبیله، کارگران و بردگان بیمزد، رفع کمبود اعضای مؤنث یا مذکر قبیله، باج خواهی، انتقام گیری، فروش در بازارهای برده، فروختن مخفیانه به برخی خانوادهها، استفاده از خون و اندامها، تحت فشار قرار دادن خانوادهها برای تن دادن به کارهای مورد نظر و غیرو به وقوع میپیوندد.
اغلب خانوادهها نیز از پدیدۀ منفور گُمشدن بچّهها برای ترساندن آنها استفاده میکنند و آن را منتسب به: دال (عقاب بزرگ)، کولی، حیوانات وحشی، جن، لولو و... میساخته اند.
این پدیده به هر دلیل و با هر وفور که در نظر گرفته شود، فی الواقع بسیار ناپسند میباشد ولیکن تا حدودی میتوان با دادن آموزشهای لازم به کودکان و نوجوانان از وقوع آنها کاست.