کتاب هورن شاه اثر ام. آی. ابوت با ترجمه و تدوین اسماعیل پورکاظم که به تصاویر متعددی آراسته شده، در صدد بیان بخشهایی از تاریخ اروپای سدههای میانه که در معرض جنگهای مذهبی بسیاری بوده، برای کودکان و نوجوانان فارسی زبان است.
جنگهای مذهبی در قصّهها:
انسانها موجوداتی زیاده خواه هستند و غالباً به آنچه با تلاش و زحمت خویش به دست میآورند، بسنده نمیکنند لذا به روشهای دیگری چون: دزدی، زورگیری، قاپ زنی، راهزنی، کلاه برداری و در نهایت جنگها دست مییازند امّا جنگها همیشه با اعلام مواضع حقیقی و آشکارسازی هدف اصلی یعنی ستاندن اموال مردمان کشورهای تحت تهاجم انجام نمیپذیرد بلکه تحت لوای بهانههایی چون: جلوگیری از حمله به مرزها، حمایت از جان و مال هموطنان، نشر دین و آئین، گسترش تجارت، آزادسازی اقوام تحت ستم، گسترش تمدن و غیرو صورت میپذیرند که از این قبیل میتوان به هجوم مغولها به ایران به بهانۀ کشتار تعدادی از تجّارشان توسط امرای خوارزشاهی، حمله هیتلر به بهانۀ سهم خواهی بیشتر از عایدات و تجارت جهانی، حمله اعراب برای گسترش اسلام، حمله صلیبیان به بهانۀ گسترش مسیحیت و بسیاری دیگر میتوان اشاره داشت.
جنگها به هر دلیلی که انجام گیرند، یقیناً باعث ریختن خون بسیاری ار بی گناهان و از بین رفتن بسیاری از منابع و دستاوردهای انسانی میشوند گواینکه ممکن است برخی از افراد برای آنها فوائد بسیاری نیز متصوّر باشند.