کتاب یکصد موضوع پانصد داستان نوشتهی سید علی اکبر صداقت، در بر دارندهی مجموعهای از داستانهای کوتاه آموزندهی مذهبی و تاریخی است.
داستان یا قصه به نثری گفته میشود که روایتی تخیلی در آن نقل شود. داستان شامل انواع رمان، داستان کوتاه و داستانک است. از ابر متنها هم در داستانهای امروزی استفاده میشود. داستان از انواع ادبی است، شامل آثاری که از تخیل نویسنده خلق شده و حوادث و شخصیتهای آن واقعیت ندارد.
در بخشی از کتاب یکصد موضوع پانصد داستان میخوانیم:
ابراهیم ادهم گفت: من معرفت را از یک راهب به نام (سمعان) فرا گرفتم روزی وارد صومعه او شدم و گفتم: ای سمعان! چند وقت است که در این صومعه هستی؟
گفت: هفتاد سال، گفتم: در این مدت غذای تو چه بود؟ گفت: چرا چنین سوالی میکنی؟ گفتم: دوست دارم بدانم. راهب گفت: شبی یک دانه فندق میخورم! گفتم: چه چیزی قلب تو را مشغول کرده بود که این یک دانه فندق تو را کافی بود؟
گفت: عدهای از پیروانم هر سال در روز معینی به اینجا میآیند و صومعهام را تزین میکنند و مرا گرامی میدارند و در صومعهام طواف میکنند و میروند.
هر زمان که نفسم از عبادت و تنهائی و گرسنگی خسته و سنگین میشود به یاد آن روز ریائی میافتم که چه عزتی مییابم! پس کوشش یک ساله من برای عترت آن روز است.