کتاب زندگی به سبک مادر اثر سید محمدعلی جلالی، شما را با نورانیترین روشهای زندگی و الگوها و سرمشقها آشنا میکند.
پس از وفات حضرت رسول اکرم (ص)، دو حادثهٔ مهم و سرنوشتساز روی داد که تمامی حوادث بعد از خود را تحت تأثیر قرار داد؛ تشکیل سقیفه و دیگری غصب فدک. پس از مدت بسیار کوتاهی از این دو رویداد و بعد از چند بار پیگیری برای بازپسگیری فدک و بینتیجه بودن آن، حضرت زهرا (س) در مسجدالنبی، حاضر شد و خطبهای را در حضور مهاجرین و انصار ایراد فرمود که به «خطبه فدک» معروف گردید.
این خطبه نه تنها مسائلی مربوط به فدک و حق اهلبیت (ع) را در آن به روشنی و اتقان، اثبات میکند؛ بلکه مشتمل بر مضامین بلند در معارف اعتقادی است. بیان اصولی اعتقادی با بیانی شیوا، از توحید گرفته تا نبوت و معاد، اسرار احکام و اوامر و نواهی الهی، ذکر وضعیت زندگی مردم قبل از بعثت رسول خدا (ص)، مبارزات و تحمل سختیھای پیامبر و امیرالمؤمنین (ع) برای پیروزی و تثبیت دین خدا، فتنههای دشمنان و برخی منافقان در تمامی این زمانها، تعیین جانشینی امیرالمؤمنین (ع) از طرف خدا در روز غدیر، رحلت پیامبر (ص)، و عهدشکنی اصحاب، و مخالفت با حکم خدا در قرآن، غصب فدک و کنار زدن احکام صریح ارث و هبه و بسیاری موضوعات دیگر، ازجمله مطالب این خطبه است که در نهایت اختصار و در اوج استحکام و زیبایی بیان شده است.
تأکید اصلی حضرت در این خطبه بر مسئلهای بسیار مهم است و آن مخالفت با انحراف در حکیم الله است. حضرت برای استیفای حق شخصی خود قیام نکرد؛ بلکه میخواست در مقابل ضربه به دین و انحراف در اسلام بایستد. همچنین حضرت به صورت مکرر، سکوت جامعهٔ مسلمین، در برابر این انحراف و غصب حق را به شدت محکوم فرمودند. از همین روست که مطالعه و دقت در این خطبه، دارای اهمیتی ویژه است.