مجله خواندنیها یکی از قدیمیترین مجلات ایرانی بود که انتشار آن از ۱۳۱۹ آغاز شد و تا تابستان ۱۳۵۸ پیوسته انتشار مییافت.
مجله خواندنیها، شهریور 1319 در یک اتاق استیجاری در چهارراه سردر سنگی، دربند دکتر افشار، با اجاره ماهیانه 190 ریال آغاز به کارکرد و مرداد 1358، که یک مؤسسه تدوینگر، چاپکار و ناشر مطبوعاتی، مستقر در ساختمان مالکانه مجهز خود با میلیونها تومان سرمایه، در خیابان فردوسی جنوبی، کوچه خواندنیها واقع بود، به تاریخ پیوست.
بانی و گرداننده 39 ساله خواندنیها، علی اصغر امیرانی بیجاری گروسی کردستانی (1294 – 1360 ش) نام داشت که از پادویی به صحافی رسید و با پخشگری نشریه ایران باستان وارد عرصه مطبوعات ایران شد. عضویت هیأت تحریریه نشریههای نسیم صبا و ایران باستان، او را به خبرنگاری روزنامه اطلاعات رساند.
جرقه نشر خواندنیها در ذهن امیرانی چنین آغازیدن گرفت که در واپسین سالهای حاکمیت پهلوی اوّل جمعهها مسابقههای اسبدوانی در تهران برگزار میشد و امیرانی برای روزنامه اطلاعات گزارش مسابقههای یاد شده را تهیه میکرد. استقبال بیش از حد تهران نشینان از آن مسابقهها، امیرانی را واداشت طرحی در اندازد و برای فروش بلیتهای مسابقه ابتکاری به خرج دهد. پس بنگاه زربخش را بنیاد نهاد و به مرور فروش بلیتهای مسابقههای اسب دوانی را به انحصار خود در آورد.
تماشاگران مسابقههای جمعه، بیش از 24 ساعت به انتظار مینشستند تا عصر شنبه نام خریداران برنده بلیتها را در روزنامه اطلاعات بخوانند. امیرانی که شنبهها نظارهگر انتظار مردم در مقابل روزنامه فروشها بود به فکر فرو رفت تا نشریهای انتشار دهد و نامنامه برندگان را خود منتشر کند اما تولید محتوا در سال 1319 نیاز به مجوزهای گوناگون و گذر از سانسور انطباعات و شهربانی داشت. پس به فکر بازچاپ گُلچین چاپکردههای روزنامهها و مجلهها که در آن روزگار نیازمند مجوز نبود افتاد و با شعار «آنچه خوبان همه دارند تو تنها داری» خواندنیها را انتشار داد.