کتاب برداشتی مردمی از فرهنگ گزیدهای از گفتگو با دکتر امیرحسین آریانپور در زمینهی فرهنگ و تاریخچهی آن است.
در بخشی از کتاب برداشتی مردمی از فرهنگ میخوانیم:
طبقات استثمارگر چون تکامل پیدا کنند، جهانگشا یا اصطلاحا امپریالیست میشوند. امپریالیسم بزرگ عصر ما امپریالیسم غربی است. امپریالیسم مانند طبقات استثمارگر، فریبکار است. امپریالیسم غربی از آغاز جار زده است که رهبر لیبرال تمدن بشری است و هر چه میکند، برای اعتلای بشریت یا رواج مسیحیت یا حفظ صلح یا تحکیم آزادی یا استیفای حقوق بشر است.
امثال جان استوارت میل به نام لیبرالیسم اقتصادی، مدعی شدهاند که در بازار آشفتهی سرمایهداری، اصل «عرضه و تقاضا» با ایجاد رقابت، قیمتها را تعدیل میکند و بدین وسیله بازار و نیز کل جامعه را از عدالت برخوردار میگرداند. اما به زودی با ظهور تراستها و کارتلها و کمپانیهای چند ملیتی، اصل عرضه و تقاضا به ضد خود، انحصار تجاری تبدیل شد و دیکتاتوری سرمایهداران استقرار یافت.
این دیکتاتوری لیبرال به انگیزهی سود و با زور و خدعه، اقتصاد جامعه را به زیر سلطه درآورد. طبقات پایین را استثمار کرد، مخصوصا اقلیتهای سیاسی و دینی و قومی و نژادی را مورد تحقیر و سرکوب قرار داد و با استفاده از افراد و هیأتهایی به صورت مبلغان مسیحی و بازرگانان و جهانگردان و محققانی که به بررسی اوضاع کشورها پرداختند و در پرتو همین بررسیها، پایههای علم مردمشناسی را هم بنا نهادند، راه تجاوز خود را به جامعههای دیگر گشود و آنگاه دست به بمباران فکری یا به قول چینیان، مغزشویی (hsi- na0) زد و انبوهی از نیازهای بیهوده یا زیانآور را همراه با وسایل رفع آنها به هر جامعهای که توانست تحمیل کرد.
امپریالیسم غربی اکنون به مرحلهی کهولت رسیده و شاخص پرمدعای آن، ایالات متحده آمریکا از هر جهت دچار بحران شده است. فساد دولت، بیاعتباری بینالمللی، پریشانیهای اجتماعی مانند ناداری، بیکاری، بیخانمانی، تنبیماری، روانبیماری، انحرافات گوناگون، اعتیادها، گدایی، ولگردی، خانوادهگریزی، جامعه ستیزی...