اشتراک در تلگراماشتراک در واتس‌اپموارد دیگر
عناوین مرتبط از کتابراه
معرفی کتاب
دسته علوم اجتماعی، ۱۴۶صفحه، فرمت PDF، زبان فارسی، ۱.۲۳ مگابایت، ۹۵۳ بازدید

ابراهیم غلامپور آهنگر در کتاب مسئله‌شناسی در حوزه فرهنگ جلد پنجم از مجموعه‌ی مطالعات راهبردی،‌ تلاش می‌کند تا اصول و چارچوب‌های مفهومی مورد نیاز برای شناسایی مسائل در حوزه فرهنگ را نشان دهد.

داشتن رویکرد راهبردی به مسائل یکی از ضروریات مدیریت کلان نهادها و سازمان‌ها است. این رویکرد با مشخص کردن ابعاد مختلف موضوعات و بررسی نقاط ضعف و قوت و تهدیدها و فرصت‌های موجود تلاش می‌کند با ترسیم اهداف بلند مدت و کوتاه مدت، بهترین مسیر را برای رسیدن به این اهداف ترسیم نماید؛ به گونه‌ای که حرکت از وضع موجود به وضع مطلوب با کم‌ترین هزینه و بیشترین بهره‌وری انجام پذیرد.

مطالعات راهبردی نوشتاری است که به پژوهش‌های کتابخانه‌ای و میدانی کوتاه مدت اشاره دارد. در این متون پژوهشگر ضمن طرح موضوع، ابعاد و زوایای مربوط به آن را نشان داده، رهیافت‌های موجود را بیان و در نهایت به جمع‌بندی و در صورت لزوم به ارایه پیشنهاد می‌پردازد. مطالعات راهبردی از آن جهت دارای اهمیت است که در کنار طرح مسائل نظری و کمک به توسعه دانش نظری و کاربردی، منجر به حل معضلات و دشواری‌های موجود در عرصه مدیریتی شود. به سخن دیگر؛ تلاش شده است این مطالعات به نحوی انجام شود که فقط با رویکرد مطالعه‌ای به آن نگریسته نشود؛ بلکه کاربردی و اثربخش بودن آن در حوزه تصمیم‌گیری نمایان باشد.

باید اشاره داشت که مخاطبان این مطالعات را مدیران، مسئولان و کارشناسان حوزه فرهنگ به ویژه در مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل می‌دهند. هدف از انجام این مطالعات، تعیین خطوط کلی بینش و تجربه موجود درباره موضوعات و مسائل حوزه فرهنگ است؛ به نحوی که جایگاه و نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را پیرامون موضوعات مطروحه به روشنی بیان نماید و از رهگذر چنین نگاهی، واحدهای زیر مجموعه وزارتخانه بتوانند با بهره‌گیری از این گزارش‌ها، طرح‌ها و برنامه‌های خود را دقیق‌تر و منسجم‌تر عملیاتی کنند.

فهم مسئله؛ اولین گام در هر نوع سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی محسوب می‌شود. در حوزه فرهنگ، شناسایی و صورت‌بندی مسائل بسیار سخت‌تر و پیچیده‌تر از سایر حوزه‌هاست.

در بخشی از کتاب مسئله‌شناسی در حوزه فرهنگ می‌خوانیم:

مسئله‌شناسی همراه با طوفان فکری روشی است برای ارائه نظرات، اهداف و استراتژی‌هایی که یاری‌دهنده ما در شناخت و تعریف وضعیت‌های مسئله است. این روش برای اولین بار توسط الکس اسبرن (Alex Osborn) برای بالا بردن قدرت خلاقیت انسان به کار برده شد. با استفاده از روش مزبور می‌توان پیشنهادهای بسیاری را در خصوص راه‌های مختلف شناخت مسئله ارائه داد.

مسئله‌شناسی همراه با طوفان فکری به عنوان تکنیک چند کاربردی را می‌توان به شکل سازمان یافته و یا سازمان نیافته اجرا نمود. این امر به هدف تحلیل‌گر و شرایط وضعیت مسئله بستگی دارد. مسئله‌شناسی سازمان نیافته اغلب در سازمان‌های دولتی و «گروه‌های فکری» خصوصی و دولتی انجام می‌گیرد. در این شکل افراد دارای معلومات کلی و جزئی از چند رشته علمی شرکت می‌کنند و مسائل سیاستی به شکل غیررسمی و کاملا خودجوش مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرند. مسئله‌شناسی همراه با طوفان فکری همچنین با استفاده از ابزارهای مختلف برای ایجاد هماهنگی با تمرکز بخشیدن به بحث‌های گروهی به شکل سازمان یافته انجام می‌گیرد. تشکیل «سمینارهای تصمیم‌گیری دائمی» یکی از این ابزارها است.
شیوه دیگر برای ایجاد هماهنگی و تمرکز بخشیدن به جریان مسئله شناسی‌های همراه با طوفان فکری تهیه سناریوهایی است که بیان‌کننده حوادثی فرضی برای آینده باشند. از این روش مکررا برای پیش بینی بحران‌های نظامی و سیاسی استفاده شده است. سناریونویسی شامل استفاده از قوه تخیل جهت توصیف وضعیت مسئله‌ای در آینده است.

ادامه...
کتاب‌های مرتبط
بیشتر
فرهنگ
بابک وزیری
نسبت فرهنگ و دین
حسن محدثی گیلوایی
نظرات
برای ثبت نظر ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.
نخستین نظر را شما ثبت کنید!
کتاب سبز را دوست دارید؟
لطفا امتیاز و نظر خود را ثبت کنید!
ثبت امتیاز و نظر
کتاب سبز در شبکه‌های اجتماعی
کانال تلگرام