کتاب روغنکشی میوه و دانههای روغنی از دروس گروه کشاورزی پایهی دوازدهم دورهی دوم متوسطهی فنی و حرفهای است و به مباحثی از قبیل روغنکشی از میوه زیتون، روغنکشی از دانههای روغنی با پرس، روغنکشی از دانههای روغنی با حلّال، تصفیه و فرآیندهای اصلاحی روغن و کنترل کیفیت روغن میپردازد.
در قسمتی از کتاب روغنکشی میوه و دانههای روغنی میخوانیم:
در گذشته برای خارج کردن روغن و چربی از بافت دانه روغنی از ترکیبات استخراج شده از نفت نظیر استن، کربن دی سولفید، اتانول، تری کلرو اتیلن و... استفاده میکردند. اما به لحاظ مضرات و مخاطرات این مواد برای سلامتی مصرفکنندگان استفاده از آنها کنار گذاشته شده است.
به طور کلی از هر حلّال غیرقطبی آلی برای استخراج روغن میتوان استفاده کرد. اما برای جداسازی راحتتر بعدی آن از روغن، لازم است که اختلاف نقطۀ جوش قابل توجهی بین حلّال و روغن وجود داشته باشد. نرمال هگزان حلّال مناسبی برای این عمل بوده و دارای نقطه جوش 65 تا 70 درجه سلسیوس است و به علت پایین بودن نقط ۀجوش به راحتی از روغن (نقطۀ جوش روغن بیش از 180 درجه سلسیوس است) جدا میشود. در حال حاضر مطالعات برای جایگزین کردن این حلّال با مشتقات الکل که دارای مخاطرات کمتری هستند، مانند ایزو پروپیل الکل در حال تحقیق است.