کتاب درمانی - جلد 4 نوشتهی محمد نظری گندشمین، به آنهایی که از روزمرگی و یکنواختی زندگی شاکی هستند و احساس فرسایشی و افسردگی دارند، کمک میکند و آنها را برای دستیابی به یک فلسفه و هدف ارزشمند در زندگی تحریک، ترغیب و هدایت میکند و آنها را برای بازسازی و بازآفرینی خود و زندگیشان دعوت میکند.
کتاب درمانی مخصوص انسان است. کتاب درمانی به انسان از منظر انسانی نگاه میکند و مثل برخی روشهای درمانی به ویژه رفتاری یا دارو درمانی و یا بطور کلی درمانهای تجربی نیست، که به انسان از منظر حیوانی نگاه میکنند و به روانشناسی تطبیقی میپردازند، انسان را یک ماشین فرض میکنند که رفتارها و پاسخهایش را به شکل مکانیکی انجام میدهد.
کتاب درمانی این فرصت را به وجود میآورد که فردی که فکر میکند مشکل دارد، خودش در حل مشکلات خود دخیل و موثر واقع شود و توانایی ارادی خود را برای حل مسائلش به کار ببندد. در واقع مثل این نیست که یک بیمار مانند یک فرد سرماخورده، بازیابی سلامتیاش را صرفاً به دکتر و داروهایی که برایش تجویز میکند، وابسته و منوط کند. در واقع خودش نقش فعالی را در شناسایی و حل مشکلات خود بازی میکند.
انسانهایی که از افسردگی رنج میبرند و احساس غم و اندوه دارند و یا اینکه افکار خودکشی دارند و یا اینکه از مشکل وسواس فکری رنج میبرند، کتاب درمانی میتواند به این گونه افراد کمک کند؛ چرا که کتاب درمانی میتواند نه تنها به زندگی آنها معنی ببخشد، بلکه به گسترش دید و اصلاح جهانبینی آنها نیز کمک کند. چرا که برخی وقتی موفق به تغییر شناختی – فکری شوند، آمادگی و زمینه بهتر و بیشتری را برای تغییر رفتاری قابل آشکار نیز خواهند داشت.
مثلاً فردی که با افکار منفی و اندوهبار سرگرم و درگیر است و حال وقتی بتواند کتاب درمانی با تزریق افکار مثبت و امید دهنده، در ذهن فرد تاثیر بگذارد، بیشک حال و هوای فضای ذهن فرد افسرده نیز تغییر خواهد کرد و از نظر احساسی نیز متحول خواهد شد و خود را برای شاد بودن سوق خواهد داد. کتاب درمانی این امکان و مزیت را به فرد میدهد که خودش از روی اراده و آگاهی بتواند افکار، رفتار و احساسات خود را بیافریند و همین که فرد به تاثیرگذاری خودش در بروز و شکلدهی رفتار، احساسات و افکارش میتواند نقش داشته باشد، این باور را در خود میپروارند که نباید خودش و تواناییهایش را نادیده بگیرد.