هدف دیوید باکان از تالیف کتاب زیگموند فروید و سنت عرفانی یهود، کاوش در نظریهای است که به سوابق فکریِ نظریۀ روانکاویِ فروید مربوط میشود. از نظرگاه تاریخ اندیشه، روانکاویِ فروید موضوعی ویژه محسوب میشود.
جنبشهای فکریِ بدنۀ روانکاوی همواره سابقهای درخشان در تاریخ اندیشۀ بشر داشتهاند؛ هر چند در هر جنبش بزرگی مانند روانکاوی، غولهایی وجود دارند که سهم خویش را به شکلی بینظیر به انجام میرسانند؛ آنچنان که گویی آن جنبش توسط شخصی واحد به تکامل رسیده است.
گاهی فروید به چشم نابغهای توصیفناپذیر که بر فراز جهان سر برآورد، پیام ژرف و غامض خویش را باقی گذارد و آنگاه رخت از جهان بربست، نگریسته میشود. با کنکاش در تاریخ اندیشۀ روانکاوی میتوان بسیاری از خصوصیات اندیشۀ فروید را همسو با جریان اصلیِ تمدن غرب یافت. هنوز مَشربِ اصلیِ روانکاوی تفاوتی اساسی با دیگر سبکهای مشابۀ اندیشه دارد و همین امر باعث فقدان پاسخی رضایتبخش به پرسش در باب خاستگاهِ روانکاوی شده است.
این اثر تلاشی است برای بیان این مسأله که درکی جامع از توسعه روانکاوی بدون در نظر گرفتن تاریخ یهود بخصوص تاریخ اندیشۀ عرفانیِ یهود، ذاتاً ناقص خواهد ماند. این به آن معنا است که ما قادر به درک بیواسطۀ قضایای روانکاوی بدون تعبیراتِ عرفانیِ یهود نخواهیم بود؛ البته مقصود ما بیشتر اشاره به این مسأله است که تصریح مکرّر فروید بر هویت یهودیِ خود از اهمیتی بیش از آنچه تاکنون شناخته شده است، برخوردار است. او یکی از شرکتکنندگان در کشمکشها و مسائل عرفان یهود بود و در این کشمکشها به اقتضای شرایط نقبی نیز به عرفان یهود میزد.
در ضمنِ این کتاب، آنچنان که غایت ما محسوب میشود، آشکار خواهیم کرد که عرفانِ یهود نقشی ویژه در پیوند یهودیت و جهان غرب بازی کرده است. حرکتی که جنبشی در یهودیت بود – بخصوص پس از قرنِ هفدهم – و در عین احترام به شیوههای کلاسیک زندگیِ یهودی، حرکتی انقلابی محسوب میشد. این جنبش در جهت تضعیف رسوم متأخّر یهودیت و تسهیل ورود یهودیان به جریانهای گستردهتر دنیای غرب عمل میکرد. از این رو، آنچه ما از فروید به عنوان یک شرکتکننده در سنت عرفانیِ یهود عرضه میکنیم، مستلزم هیچگونه بیحرمتی به تصور بنیادین ما از فروید به عنوان یک دانشمند و پژوهشگرِ غربی نیست. یکی از تصورات انتقادیِ تحلیل ما به مسیحِ دروغینِ یهودیان در قرنِ هفدهم، شبتای زوی مربوط میشود. هرچند این فرد مورد ردّ و انکار تاریخِ یهود قرار گرفته است – ما نیز چنین اعتقادی داریم – اما هیجانات عمومیای که پیرامون این شخصیت شکل گرفت، برای حرکتهای بعدی و رو به جلو یهود، پراهمیت و خطیر بود. شبتای زوی و جنبش شبتایی مسلماً پارادایمی برای بعضی از خصوصیات اساسیِ قضایای فروید بوده است. فروید با آنچه شبتاییها به عنوانِ مسیحاگراییِ (انتظار ظهور مسیح) احساسی و اجتماعی به هواداری از آن برخاستند به عنوان یک موضوع علمی، سخت درگیر شد و احتمالاً بذرهای نبوغاش را در همانجا پاشید.