کتاب عقل در روشنگری نوشتهی حامید احمدی لاوین، در دو حوزهی علم و فلسفه و با هر دو نگرش، به هستی شناسی و برخی مسائل مهم در هستیِ بشر میپردازد. لذا این اثر را میتوان در حوزهی فلسفه علم دانست، خاصه مولف محقق و پژوهشگر در فلسفۀ علم میباشد.
در بخشی از کتاب عقل در روشنگری میخوانیم:
افلاطون در یکی از رسالههایش، دَم از برادر زادهی زیباروی خویش (پسرِ گلاوکن) هم میزند. گویی سقراط بدان هم نظر داشت. حال این آخری راست باشد یا نباشد، سقراط به ظاهرِ جوانان آتنی اهمیتی خاص قائل بود. در آن دوران یونان باستان، مردمانی که یوغهای بَس سنگینی بر زنان مینهادند، چه بسا عشق بین دو مرد بوده باشد. ما به قطع نمیدانیم و با اطمینان هم نمیتوان گفت، چنین عملی پنهانی بوده و یا آشکار؟ مرسوم و رایج بوده یا نبوده؟ جائز بود و یا نبود؟ اما به هر حال کسی که دَم از اخلاقیات میزند و مدام مدعی تعقل و زندگانی نیک سرشت باشد، ابداً عقلانی به نظر نمیرسد که چنین عواطف و حسیّاتی (چه رسد به روابط عینی) درست باشند.
نمی توان منکر همجنس گرایی به عنوان پدیدهایی ناپسند بود. هر چه باشد این موضوع به سرشت و مسائل علوم ژنتیکی و روانشناسی (چه به عنوان اختلالات و یا نوعی سرشت طبیعی و نه بیمارگونه) باز میگردد و این بحث را به متخصصانِ این حوزه وامینهیم. مسئله این است که سقراط مردی بوده متاهل و صاحب سه فرزند (هر چند در سن جوانی هم ازدواج نکرده باشد!). نمیتوان سقراط را از آن دست افراد خاصی دانست که سرشتی طبیعیِ حاصل از عواملِ مختلفی که گفتیم بهتر است متخصصین این حوزه از آن سخن گویند، داشته باشد.