کتاب نهری از عدن نوشتهی ریچارد داوکینز، به بررس این مسئله میپردازد که چگونه و کجای هستی بمب همتاسازی زندگی شکل گرفت یا به عبارت دیگر، زندگی در جهان به کدامین سمت حرکت میکند.
نویسنده با ذکاوتی خاص و توانمندی نوشتاری در ساده کردن پدیدههای پیچیده در این اثر با معمایی دیرینه روبرو میشود. نیویورک تایمز شیوهی او را این گونه توصیف میکند: «نوعی از شرح علمی که به خواننده حس نابغه بودن میدهد.»
در بخشی از کتاب نهری از عدن میخوانیم:
در فنآوری انسانی هیچ دلیلی وجود ندارد که یک دستگاه ذاتاً نباید شکننده باشد. روی تخته رسم، مهندسان آزادند دستگاهی طراحی کنند که در صورت نیمه کامل بودن به هیچ عنوان کار نکند. با این حال حتی در رشته مهندسی، پیدا کردن دستگاهی به معنای واقعی شکننده برای ما دشوار است. به عقیده من این مسئله در مورد مکانیزمهای زنده بیشتر صادق است.
بیایید به مثالهایی از جهان هستی که ادعا شده است مکانیزمهایی شکننده هستند و خلفتگرایان در مورد آنها تبلیغات گستردهای میکنند، نگاهی بیاندازیم. مثال زنبور و گل ارکیده فقط نمونهای از پدیده بسیار جالب تقلید است. تعداد کثیری از حیوانات و برخی از گیاهان به خاطر شباهتشان با اشیاء دیگر و اغلب با سایر حیوانات و یا گیاهان، یک مزیت به دست میآورند.