در کتاب آداب سفره غذا نوشتهی رحمت پوریزی و الهام پارسا، روایات اسلامی آداب تغذیه در کنار اصول سبک زندگی توصیه شده در کتب پزشکی قدیم در کنار هم آورده شده است.
هدف خردمندان، دیدار (رحمت) خدای سبحان در سرای آخرت است و هیچ راهی جز علم و عمل برای رسیدن به این هدف وجود ندارد؛ از سویی مراقبت بر علم و عمل جز با تندرستی ممکن نیست و تندرستی نیز جز با تناول کردن غذا و خوراک به مقدار حاجت در هر شبانهروز میسر نمیشود. ازاینرو خداوند متعال میفرماید: «کُلُوا مِنَ الطَّیِّباتِ وَاعْمَلُوا صالِحا؛ خوردنیهای شایسته بخورید و کارهای شایسته بجا آورید»
بنابراین هر کس اقدام به خوردن غذا میکند تا بدان وسیله به علم و عمل خود یاری رساند و تقوایش را تقویت کند، سزاوار نیست که زمام نفس را رها کند و آن را همانند چهارپایان در چراگاه آزاد بگذارد تا هر چه میخواهد بخورد؛ زیرا آنچه باعث دینداری و وسیله رسیدن به دیانت است شایسته است که مظهر انوار و آداب و سنن دینی باشد.
تعریف و هدف پزشکی سنتی ایرانی با پیشینه ده هزارساله، از دیدگاه اطبا و حکما و پیشینیان ما در وهله اول پیشگیری از ایجاد بیماریها و حفظ سلامت بوده، یکی از اصول اولیه پیشگیری در این طب درست خوردن و تغذیه سالم بوده، چه بهتر با داشتن دانش و شناخت کافی از نحوه خوردن و آشامیدن و در واقع بهداشت تغذیه بتوانیم جلوی بیماریها را گرفته و سلامتی را مهمان همیشگی تن و بدنمان بکنیم.
در بخشی از کتاب آداب سفره غذا میخوانیم:
در توصیههای طب سنتی تأکید شده که حتی در هنگام گرسنگی فرد آنقدر نخورد که کامل اشتهایش برطرف شود بلکه کمی قبل از سیر شدن دست از غذا بکشد چون در هنگام پروسه هضم بین مواد غذایی تخلخل ایجاد میشود به دنبال این تخلخل فرد کاملا احساس سیری خواهد کرد؟ اگر فردی به اندازهای که اشتها داشته باشد بخورد و معده را کامل پر کند سبب میشود به دنبال شروع پروسه هضم و ایجاد تخلخل دچار برگشت محتویات معده به سمت بالا یا به اصطلاح ریفلاکس شود.