کتابچه «آینده پژوهی ایران ۱۳۹۵» به این پرسش پاسخ داده که مسائل کلیدی ایران در سال آینده ۱۳۹۵ چه موضوعات و چالش هایی هستند و همچنین چه سناریوهایی پیش روی ایران در سال جاری قرار دارند؟ این کتابچه نتیجه پژوهشی است که در پنج مرحله بر اساس اصول علمی آینده پژوهی طراحی و اجرا شده است.
در این پژوهش در مراحل اول چالشها و مسائل (متغیرهای) ایران در سال ۱۳۹۵ شناسایی شده است و سپس با نظر کارشناسان و خبرگان میزان اهمیت و عدم قطعیت این متغیرها مشخص و موارد کلیدی تعیین شدهاند.
از بین ۱۹۵ مسئله و چالش (متغیر) شناسایی شده که دارای اهمیت متوسط به بالا بودند، حدود ۲۰ درصد اجتماعی، ۱۶ درصد اقتصادی، ۱۲ درصد بین الملل، ۹ درصد فرهنگی، ۹ درصد در حوزه سلامت، ۸ درصد سیاسی، ۸ درصد در حوزه صنعت و کشاورزی، ۷ درصد محیط زیستی، ۷ درصد در حوزه علم و فناوری و ۴ درصد در حوزه دین بوده اند. هر یک از این حوزههای موضوعی به تفکیک در گزارش آیندهپژوهی ایران ۱۳۹۵ تحلیل شدهاند.
با مشخص شدن موقعیت متغیرها، در چند دور دیگر نیز از نظرات کارشناسان بهره گرفته شد تا «آیندهپژوهی ایران سال ۱۳۹۵» به سرانجام برسد. در گام بعدی محدوده متغیرهای دارای اهمیت بسیار زیاد و عدم قطعیت زیاد، گروه متغیرهای A+ و برای تحلیل ریختشناختی انتخاب شدند. پس از مشخص شدن حالتهای مختلف ۷ متغیر گروه A+ تحلیل بالانس اثرات متقابل با استفاده از نرم افزار تخصصی سناریوسازی انجام شد.
در نتیجه محاسبات نرمافزاری بر مبنای الگوریتمهای ریاضی نمرات سازگاری مربوط به ۱۴۵۸ سناریو مشخص شد. در نهایت ۱۸ سناریوی منتخب از میان ۱۴۵۸ ترکیب ممکن گزینش و توسعه داده شد که طیف گستردهای از آیندههای پیش روی ایران در سال ۱۳۹۵ را ترسیم میکنند. این سناریوها در آیندهپژوهی ایران ۱۳۹۵ معرفی شده و موقعیت آنها برای ایران روی طیف مطلوبیت-عدم مطلوبیت مشخص شده است.
«آیندهپژوهی ایران» عنوان پژوهش سالانهای است که از سال ۱۳۹۳ توسط آینده بان تهیه و در ابتدای هر سال منتشر می شود و «آیندهپژوهی ایران ۱۳۹۵» سومین مورد از این نوع است. «آیندهبان» مجموعهای غیردولتی و غیرانتفاعی است که قصد دارد تا با ایجاد پیوندی بین پژوهشهای علمی حوزه آینده از یکسو و مسائل و ظرفیتهای امروز و فردای جامعه ایران از سوی دیگر، نگاه خردمندانه به آینده را وارد فضای عمومی کند.