رسالات سقراطی (آپولوژی، ضیافت، خانه داری)
اشتراک در تلگراماشتراک در واتس‌اپموارد دیگر
عناوین مرتبط از کتابراه
معرفی کتاب
دسته زندگینامه و سفرنامه، فلسفی، ۴۰۹صفحه، فرمت PDF، زبان فارسی، ۲.۴۶ مگابایت، ۹۸۳۴ بازدید

کتاب رسالات سقراطی (آپولوژی، ضیافت، خانه داری) نوشته‌ی گزنفون با موضوعیت سقراط، شامل سه رساله با عنوان‌های آپولوژی، ضیافت و خانه‌داری است.

گزنفون نویسنده و مورخ بنام یونانی و نویسنده‌ی اثر معروف آناباسیس (بازگشت 10 هزار یونانی) و خاطرات سقراطی است. او که در جوانی با سقراط نشست و برخاست داشته، تعدادی از رسالات خود را به سقراط و راه و روشش در زندگی اختصاص داده است.

دفاعیه (یا آپولوژی) از لحاظ عنوان و موضوع با رساله‌ی آپولوژی افلاطون یکسان است و هردوی این نوشته‌های به شرح دفاعیه سقراط در دادگاه آتن می‌پردازند؛ و با این حال تفاوت‌ها و مغایرت‌های بسیاری بین این دو اثر وجود دارد. به عنوان مثال در آپولوژیِ افلاطون، سقراط سی مینه به عنوان مجازات متقابل برای خود پیشنهاد می‌کند اما در آپولوژیِ گزنوفون سقراط از پیشنهاد کردن مجازات متقابل برای خود سر باز میزند و عنوان می‌کند که صرف پیشنهاد مجازات متقابل به منزله‌ی اقرار به گناه است. علاوه بر این تفاوت‌های زیاد دیگری نیز در سبک، موضوع و مصادیق بین این دو اثر وجود دارند. گزنوفون در زمان محاکمه‌ی سقراط در سال 399 ق. م به علت جریانات لشکرکشی کورش کوچک و بازگشت ده هزار یونانی در آتن حضور نداشت. بنابراین او در این رساله بنا به نقل‌قول‌هایی از هرموگنس که از دوستان نزدیک سقراط بوده است، سقراط را به عنوان فردی که نظراتش در خصوص دوستی، دین، تربیت و عدالت کاملاً مناسب و بر حق است نشان می‌دهد.

ضیافت (یا سمپوزیوم) که مجدداً با رساله‌ای از افلاطون همنام است، به شرح ضیافتی با حضور سقراط می‌پردازد. مکالمات در این ضیافت دائماً بین شوخی و جدی بودن در حال تغییر است. روابط شخصی، عشق، خرد، و فرازندگی در دو بخش اصلی این رساله یعنی در بخشی که هر یک از میهمانان آنچه به داشتنش مغرور هستند را بیان می‌کنند و در بخش سخنرانی سقراط در خصوص عشق جسمانی و آسمانی زمینه‌ای مشترک در کل رساله ایجاد می‌کنند. نتیجه‌ی پایانی رساله در نمایش آریادنه و دیونیزیوس که باعث می‌شود میهمانان با اندیشه‌های شهوانی به سرعت ضیافت را ترک کنند، در کل جدیت و صداقت آنچه سابقاً در ضیافت مطرح شده است را به چالش می‌کشد، به گونه‌ای که احساس می‌شود تمام این رساله در کل فقط یک شوخی نبوده است. گزنوفون در ابتدای این رساله ادعا می‌کند که گفتار و کردار سبک مردان خوب و شریف می‌تواند به اندازه‌ی گفتگوهای جدی آن‌ها حائز اهمیت باشد؛ و در پایان بجای نشان دادن یک کمدی سطحی با نشان دادن ماهیت رفتار این ادعا را توجیه می‌سازد.

خانه داری (یا اکونومیکوس) نیز عنوان رساله‌ای است که در آن در خصوص کشاورزی و مدیریت امور خانه بحث می‌گردد. فرماندهی نیز یکی از موضوعات مهم در این رساله است. معروف‌ترین بخش این رساله قسمتی است که در آن ایسخوماخوسِ ثروتمند به همسر خود چگونگی مدیریت و اداره‌ی خانه‌شان را آموزش می‌دهد. نکته‌ی قابل توجه در اینجا این است که در واقعیت در همان زمان در آتن فردی ثروتمند به نام ایسخوماخوس وجود داشته است که بعدها بخت از او روی برمی‌گردد و پس از مرگش، همسرش با کالیاس (کالیاس، شوهر دختر ایسخوماخوس بوده است و در رساله‌ی ضیافتِ گزنفون نیز میزبان است) درگیر یک رسوایی اخلاقی می‌شوند که نهایتاً این رسوایی منجر به خودکشی دختر او می‌شود. این مساله موجب بحث و جدل‌های بسیاری در بین محققین شده است؛ به طوری که جدیداً محققین این رساله را در عین حال هم کنایه آمیز و هم جدی تفسیر می‌کنند.

ادامه...
کتاب‌های مرتبط
بیشتر
بازخوانی قصه اندیشه
پیام صمدی خادم
بزرگداشت ضعف
الکساندر ژلین
پلاک 17
مائده افشاری
نظرات
برای ثبت نظر ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.
--- ---
۱۳۹۷/۱/۲۶
سلام،کتاب جالبی بود و اینکه سقراط رو یک بار از نگاه افلاطون بشناسی و یک باز از نگاه گزنفون کسی که زیاد برای ما ایرانی ها به عنوان پیگیری کننده گان عمومی مباحث فلسفی آشنا نیست جالبه،پیشنهاد میکنم برای آشنایی بیشتر با سقراط این کتاب رو مطالعه کنید.ممنون از سایت کتاب سبز بابت ارائه رایگان این کتاب.
کتاب سبز را دوست دارید؟
لطفا امتیاز و نظر خود را ثبت کنید!
ثبت امتیاز و نظر
کتاب سبز در شبکه‌های اجتماعی
کانال تلگرام