کتاب راهنمای شناخت خواص و تولید کفیر خانگی به قلم شهاب شوقیفر به معرفی کفیر و نحوهی درست کردن آن به صورت گام به گام میپردازد.
کفیر، (Kefir) نام یک محصول لبنی با خواص منحصربهفرد و مفید برای سلامتی است. به دلیل شباهت ظاهری، گاهی به محصول تولیدی: «دوغکفیر» یا : «ماستکفیر» هم میگویند. امّا ترکیبات و روش تولیدی آن (و همچنین طعم و خواص آن) کاملا متفاوت از انواع دوغ و ماست میباشد.
این محصول از شیر تازه مشتق میشود. و مایه تبدیل آن نوعی قارچ به خصوص میباشد. خواستگاه این فرآورده آسیای میانه و قفقاز میباشد و گفته میشود که علت وجود تعداد زیاد افراد مسن بالاتر از صد سال در آن منطقه، استفاده مداوم از کفیر است.
در بخشی از کتاب راهنمای شناخت خواص و تولید کفیر خانگی میخوانیم:
مقداری شیر تازه تهیه کنید. اگر چه امکان تهیه کفیر از اغلب شیرهای پاستوریزه هم وجود دارد، اما اگر از شیر فله تازه (گاوداری) استفاده شود، هم مقرون به صرفهتر خواهد بود. و هم طعم بهتری حاصل خواهد شد. شیرهای (استرلیزه) دارای تاریخ مصرف طولانی و ماندگاری بالا به دلیل داشتن مواد نگهدارنده زیاد، اغلب باعث از بین رفتن محصول خواهند شد.
شیر را درصورت نیاز، جوشانده و بگذارید تا خنک شود. وقتی به دمای عادی محیط (یا اندکی گرمتر) رسید، آن را در ظرفی غیرفلزی و دردار ریخته و مایه کفیر را اضافه نموده و هم بزنید (حدود یک قاشق چایخوری مایه برای تبدیل یک تا ده لیتر شیر به دوغ کفیر، کافی است و تغییر نسبت آنها در فرآیند تولید تاثیر زیادی ندارد. )