کتاب خلاصه و چکیده حقوق مدنی ۱ تا ۸ به قلم کاتوزیان به رشتهی تحریر درآمده است.
همهی انسانها اعم از زن و مرد، بزرگسال و خردسال، پیر و جوان دارای حقوق و تکالیفی هستند که به آنها اجازه میدهد در جامعه در کنار هم زندگی کنند. اصولا تعیین این حقوق و تکالیف، امری قانونی بوده و توسط قانونگذار در قالب قوانین مختلف وضع شده است. اگرچه عرف هر جامعه نیز میتواند در تعیین حقوق و تکالیف اشخاص نقش داشته باشد. یکی از این قوانین که بهطور مبسوط به تعیین و بررسی حقوق انسانها و احکام و قواعد ویژه آنها پرداخته است، قانون مدنی است و حقوقی که از این قانون نشأت میگیرد تحت عنوان حقوق مدنی نام برده میشود. حقوق مدنی مجموعه قواعد و مقرراتی هستند که در تعیین حقوق و تکالیف انسانها از دل یک جامعه متناسب با فرهنگ و عرف آن جامعه بیرون آمده است.
در بخشی از کتاب خلاصه و چکیده حقوق مدنی ۱ تا ۸ میخوانیم:
تعاقب ایادی
تعاقب ایادی یعنی حداقل (۲) پد پی در پی تصرف نامشروع در مال پیدا کردهاند بهصورت طولی، یعنی پد لاحق و ید سابق داریم در اینجا علاوه بر نکاتی که در غصب یک نفر به صورت منفرد گفته شد، نکات دیگری هم اضافه میشود. طبق قاعده میزان مسئولیت متصرف نامشروع بر اساس میزان تصرف او تعیین میگردد. یعنی ملاک مدت زمان تصرف است. فرق غصب در تعاقب ایادی با غصب ساده در این است که در غصب ساده فقط یک رابطه داشتیم و آن رابطه بین غاصب و مالک مال بود ولی در تعاقب ایادی ما دو رابطه داریم:
الف) رابطه بین غاصبین و مالک ب) رابطه بین خود غاصبین
در رابطه اول مسئولیت تضامنی است مثل حالتی که مالک طلبی دارد و آن را برعهده چند مدیون میبیند، البته این مسئولیت تضامنی، مسئولیت نهایی نیست و تکلیف مسئولیت هر یک از غاصبین در اینجا تعیین نمیشود. در رابطه دوم یعنی رابطه بین خود غاصبین مسئولیت نسبی است و ضمان هم نهایی است. غاصبین، هم بر عین تصرف پیدا میکنند و به تبع برمنفعت هم پد پیدا میکنند لذا دو حالت را جداگانه بررسی میکنیم.
1. راجع به عین و خسارت عین: مالک میتواند در صورتی که عین موجود باشد از هر کدام از غاصبین مطالبه کند، حتی اگر در دست غاصب دیگری باشد زیرا با غصب یک تعهد قانونی برعهده غاصب ایجاد شده است و طبق آن تکلیف قانونی باید عین را به مالک تسلیم کند. اگرعین تلف شده باشد، میتواند جبران خسارت وارده را از هر یک از غاصبین بخواهد و یا از هر کدام قسمتی از خسارت را مطالبه نماید. پس در رابطه اول در مورد عین، مالک میتواند به هر کدام از غاصبین مراجعه کند ولی در رابطه دوم که ضمان نهایی است اگر عین تلف شده باشد (۲) حالت پیش میآید...