کتاب پدر و مادر یک قهرمان باشید به قلم مهدی فرخیان به شما آموزش میدهد که منشا اکثر رفتارهای کودکان از کجاست و چگونه میتوانید بدون امر و نهی به فرزند و فقط با رفتارتان خوب و بد زندگی را به او آموزش دهید تا بذر مناسبی برای رشد او کاشته باشید.
بسیاری از ما میدانیم که فرزندمان شبیه به خودمان میشود اما نمیدانیم خودمان باید چگونه باشیم تا فرزند بهتری پرورش دهیم. معمولا زمانی که صحبت از تربیت فرزند به میان میآید ذهنها به سمت شیوه رفتاری با فرزند معطوف میشود اما واقعیت این است که بچههای ما بیشتر از آنچه که فکرش را بکنیم به درونمان متصل هستند و اکثرا در وجود ما موارد ناخواستهای هست که سالیان زیادیست در حال سرکوب آنها هستیم.
همه ما انسانها مانند یک دوربین فیلمبرداری هرچیزی که در اطرافمان اتفاق بیافتد را در حافظهمان ذخیره میکنیم با این تفاوت که دوربین، حافظه محدودی دارد و احساس را ذخیره نمیکند اما حافظه انسان بو، رنگ، مزه و همه احساسات را برای همیشه و تمام و کمال در خود ذخیره میکند. با این تفاسیر هرکدام از ما والدینمان را به طور کلی (از نظر احساس، رفتار، واکنش، بو و از هر لحاظ دیگر که فکرش را میکنید) در خود ذخیره کردهایم و در این بین خصلتهای خوب و بد هر دو باهم به ما منتقل شدهاند. ما نام چنین انتقالی را تربیت غیرمستقیم میگذاریم. به این معنی که پدر و مادر با کلام نگفتهاند که این کار خوب است یا بد اما ما در در بزرگسالی به سمت آن کار خوب یا بد تمایل پیدا میکنیم.
هر شخص با توجه به محیط و شرایط زندگی خود تجارب متفاوتی دارد اما نقطه مشترک بین همه ما ناآگاهی است. به جرات میتوان گفت کسی در این دنیا آنقدر به خود مسلط نیست که بتواند اعماق ذهن خودش را درک کند و از تربیت نهفته در آن آگاه باشد. حتی بسیاری از این اطلاعات نهفته متعلق به دورانی است که ما هنوز به دنیا نیامدهایم. بنابراین بدون اطلاع خودمان هم آن را به فرزندان خود منتقل کرده و سپس از رفتار آنها متعجب میشویم. شاید به این موضوع پی برده باشید که با وجود تفاوتهای عمده با والدینتان، چند ویژگی را از آنها به ارث بردهاید که شاید هیچگاه دوست نداشتید.
در بخشی از کتاب پدر و مادر یک قهرمان باشید میخوانیم:
شما باید بدانید که نیازی به حفظ کردن مطالب و عکسالعملها ندارید بنابراین سعی در به خاطر سپردن آنها نداشته باشید. تغییری که قرار است از این به بعد در روند رشد و پرورش خودتان و فرزندتان اتفاق بیوفتد شاید اصلا به چشم هم نیاید اما اثرگذاری عمیق آن در بلندمدت تحسین برانگیز خواهد بود. اگر بخواهید تغییرات را به صورت ناگهانی اعمال کنید به احتمال زیاد کاملا ناگهانی هم آن را فراموش خواهید کرد پس صبور باشید و دیدگاه بلندمدت داشته باشید.
همانطور که بررسی کردیم قدرت تربیت غیرمستقیم بسیار زیاد است و تقریبا بیشترین درصد تربیت در هر زمینهای را به خود اختصاص داده است اما بدون استفاده از تربیت مستقیم نمیتواند به جهت خوبی راه پیدا کند بنابراین قدرت تربیت مستقیم را هم فراموش نکنید. بنابراین با بسیاری از آن زجرها بزرگ شدیم و اجازه شکوفایی به کودک درونمان داده نشد. (اینکه در کودکی بسیار بازیگوش بودهاید نشان از شکوفایی کودک درون نیست) والدین ما و والدین والدین ما و قبلتر از آنها، در اینباره حق داشتند زیرا نمیدانستند که در حال انجام چه کار مهمی هستند آنها فقط کاری که گذشتگان میکردند را به نسبت زمان خودشان انجام میدادند.