کتاب تقویت تونل به عنوان سازههای مقاوم در برابر انفجار در راستای سازندهای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل نوشتهی ایمان الیاسیان، به بررسی انواع تونلها و ساختارهای آنها میپردازد.
سازههای مدفون بخاطر امکان پایداری مناسبشان در برابر بارهای ناشی از زلزله و بارهای دینامیکی انفجار یا لغزشهای موضعی از اهمیت زیادی در مدیریت بحران و پدافند غیرعامل دارند. بکارگیری گالریهای مدفون و استقرار تاسیسات و سازندهای مهم در آنها امنیت و پایداری خدمات مختلف نظامی و لجستیکی را گاها به صورت کامل تامین مینماید و در کشورهای پیشرفته بکارگیری سازههای تونلی گاها برای تمامی ساختارهای مهم به امری غیرقابل اجتناب تبدیل شده است.
در بخشی از کتاب تقویت تونل به عنوان سازههای مقاوم در برابر انفجار در راستای سازندهای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل میخوانیم:
لوله و اتصالات فایبر گلاس نا پیوسته (Dis continuos): لولههای GRP ناپیوسته به لولههایی اطلاق میشود که برای تولید آنها الیاف شیشه، رزین و ماسه سیلیسی بر روی یک قالب فلزی دوار با ابعاد هندسی مشخص، پیچیده میشوند. کلمه ناپیوسته به این مفهوم است که لوله تنها به اندازه طول قالب تولید گشته و تولید لوله پیوسته نمیباشد. ویژگی این روش تولید در این است که میتوان با افزایش میزان مواد مصرفی، لولههایی با قابلیت تحمل فشار بالا تولید نمود. سیستم مرسوم برای اتصال لولههای GRP ناپیوسته به یکدیگر استفاده از اتصالات کاسهای (Bell and Spigot) میباشد. در این حالت لوله در یک انتهای خود کوچکتر (نری) و در انتهای دیگر بزرگتر (مادگی) بوده و بوسیله اورینگ، دو لوله در محل اتصال آبند میشوند.