عمر خیام در سال 1048 میلادی در نیشابور به دنیا آمد. یکی از بزرگترین دانشمندان جامعالاطراف این سرزمین است. در این کتاب پرتو مختصری به مقامات این کوه سر به فلک کشیده در زمینههای ریاضیات – نجوم – موسیقی و فلسفه تابانده سپس به رباعیات شاعر بزرگ پرداخته است.
یکی از مهمترین کارهای صادق هدایت، تحقیق "ترانههای خیام" است که او در جوانی آغاز کرد. هدایت از مراجع مهمی بهره میگیرد که در کتاب حاضر مورد اشاره قرار گرفتهاند.
خوانده نشدن "عمر خیام" ظلم بزرگی در حق خواننده است همان گونه که نخواندن بزرگانی چون "سقرات" و دیگران
این کتاب در سوئد با نام "زار بر سر سبزه" به چاپ رسید - کتاب در حال حاضر (مانند اغلب کارهای این نویسنده) نایاب است.
خیام شخصیتی چند بعدی و است و هر کس از بعدی به او پرداخته است .
در باره ی حکیم خیام ، تألیفات زیادی انجام گرفته و هر کسی از نگاهی به او پرداخته است. در کنار نگاه علمی و فلسفی ، نگاهی که از همه مسلط تر و قالب تراست نگاه "ادبی" به حکیم خیام است و همه ی کسانی که با او مختصر آشنایی دارند او را بعنوان شاعری می شناسند که دارای "رباعیات" بسیار ارزشمند و فلسفی است.
غیر از آنچه صاحب کتاب "چهار مقاله " ، نظامی عروضی در باره ی او گفته ، کتاب " ترانه های خیام " صادق هدایت و بخصوص کتاب بسیار ارزشمند و تحقیقی علامه محمد تقی جعفری با عنوان " تحقیقی در شخصیت خیام " یکی از بهترین کتاب هایی است که به تحلیل شخصیت خیام و دسته بندی رباعیات او پرداخته است .
بدون تردید کتاب حاضر نیز می تواند کتاب ارزشمندی در کنار سایر مطالعات قبلی در شناخت شخصیت ، زندگی ، ذهن و زبان و بررسی تاریخ ، ترجمه احوال و شعر خیام باشد .
و السلام