این پژوهشنامه به منظور بررسی و واکاوی مفهوم اعتماد اجتماعی، نقش آن در جامعه و روابط اجتماعی، عوامل ایجادکننده و تضعیفکننده آن و وضعیت اعتماد اجتماعی در جامعه تهیه شده است. به نظر نویسندگان، اعتماد اجتماعی در جامعه ما وضعیت خوب و مناسبی ندارد. براساس نتایج دومین پیمایش ملی ارزشها و نگرشهای ایرانیان، 5/24 درصد از مردان و 2/33 درصد از زنان معتقد بودند که نمیتوانند به دیگران اعتمادکنند. لذا لازم است ضمن واکاوی و بررسی دقیق این مفهوم مطالعاتی جهت یافتن راهکارهایی به منظور افزایش اعتماد اجتماعی در جامعه انجام گیرد. مؤلفین این مقالات معتقدند که راهکار افزایش اعتماد اجتماعی از طریق گروههای خرد و واسطهای جامعه است. یعنی مکانها و موقعیتهایی که در آن اعتماد ایجاد و توسعه مییابد.
این پژوهشنامه شامل پنج مقاله تألیفی و یک مقاله ترجمه شده است. درمقاله اول به بررسی معنا و مفهوم اعتماد اجتماعی پرداخته شده است. نویسنده تلاش کرده است با بررسی تئوریهای کلاسیک و متأخر جامعهشناسی و علوم سیاسی و با تأکید بر نظریات متأخر معنی و مفهوم مناسبی از اعتماد اجتماعی ارائه دهد.
در مقاله دوم وضعیت اعتماد اجتماعی در کشور مورد بررسی قرار گرفته است. نویسنده با استفاده از نتایج دو پیمایش ملی ارزشها و نگرشهای ایرانیان که توسط وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شده، تلاش کرده است وضعیت اعتماد اجتماعی در کشور را بررسی کند...
لیست مقالات:
تئوری ها و نظریات مربوط به اعتماد اجتماعی در جامعه / مرتضی زین
بررسی وضعیت اعتماد در جامعه ایران و راه های بازسازی آن/ مرتضی زین آبادی
اعتماد و نهادهای مدنی به مثابه کارگزاران سرمایه اجتماعی / ایوب زارعی
اعتماد اجتماعی و خانواده / زهره سمیعی
اعتماد اجتماعی و آموزه های دینی / طاهر
همه چیز برای همه: برابری و اعتماد اجتماعی / اریک اسلندر و بو رودستین / برگردان: ابوعلی ودادهیر - مرتضی زین