کتاب به کدام نظریهی اجتماعی گرایش دارید؟ نوشته حسین شیران میباشد. در اینکه انسانها هر کدام به نوع متمایزی از هم میاندیشند و به نوع مشخصی از اندیشهها هم گرایش دارند هیچ شکی نیست؛ دلیل اینکه اینهمه ایده و عقیده و نظریه در زمینههای فکری گوناگون پدید آمده است خود همین مسئله است. اکنون یا ما هستیم و انواع ایدهها و اندیشههایی که در قالب نظریات مختلف در دریای اندیشه بشریت موج میزنند و در دامن بادهای موافق یا مخالفی که در برهه برهههای زمان به شدتهای متفاوت بر میخیزند و بر میافتند، گاه پیش میآیند و گاه پس میروند.
آنچه مسلم است واکنش انسانها در مقابل این دریا و این امواج، هرگز به یک شکل نبوده و نیست و همچنان هم نخواهد بود؛ برخی تنها به موجی از این امواج دل میبندند و با آمد و شد آن، پیش میآیند و پس میروند و با خیزش و فروکش آن، میخیزند و فرو مینشیند، برخی از این انسانها هم به هیچ حال دلبستهی هیچ موجی نیستند و در کشاکش امواج، مدام از این موج به آن موج میپرند و در همه حال تلاش میکنند که پیش بتازند و هیچ پس ننشینند.
دستهای دیگر از انسانها که شمارشان هم کم نیست عموماً آنهایی هستند که در ساحل نسبتاً امن دریا به سر میبرند و با اشتیاق وافری نظاره گر تلاطم دریا و خیزش و فروکش امواج آن هستند؛ اینها البته خود دو دستهاند: آنها که در اندیشه موج بازیاند و برای شروع هم که شده، بی صبرانه به دنبال موج دلخواهشان میگردند؛ و آنها که چندان دل و دماغ به آب زدن را ندارند و به هر حال ماندن و نظاره کردن از ساحل را بر افت و خیز و یا آمد و شد با امواج ترجیح میدهند.