کتاب حقوق شهروندی در فرآیند گزینش نوشتهی باقر انصاری جلد پانزدهم از مجموعهی مطالعات راهبردی، به بررسی موضوع حقوق شهروندی در روند گزینش و استخدام کارکنان دولت میپردازد. از آنجا که کارکنان دولت بخش بزرگی از مستخدمین کشور را تشکیل میدهند، رعایت حقوق شهروندی آنان میتواند در حاکم کردن این حقوق نقش برجستهای داشته باشد.
داشتن رویکرد راهبردی به مسائل یکی از ضروریات مدیریت کلان نهادها و سازمانهاست. این رویکرد با مشخص کردن ابعاد مختلف موضوعها و بررسی نقاط ضعف و قوت و تهدیدها و فرصتهای موجود تلاش میکند با ترسیم اهداف بلندمدت و کوتاهمدت، بهترین مسیر را برای رسیدن به این اهداف ترسیم نماید؛ به گونهای که حرکت از وضع موجود به وضع مطلوب با کمترین هزینه و بیشترین بهرهوری انجام پذیرد.
مطالعات راهبردی نوشتاری است که به پژوهشهای کتابخانهای و میدانی کوتاهمدت اشاره دارد. در این متنها پژوهشگر ضمن طرح موضوع، ابعاد و زوایای مربوط به آن را نشان داده، رهیافتهای موجود را بیان و در نهایت به جمعبندی و در صورت لزوم به ارائه میپردازد. مطالعات راهبردی از آن جهت اهمیت دارد که در کنار طرح مسائل نظری و کمک به توسعه دانش نظری و کاربردی، به حل معضلات و دشواریهای موجود در عرصه مدیریتی انجامد. به سخن دیگر؛ تلاش شده است این مطالعات به نحوی انجام شود که فقط با رویکرد مطالعهای به آن نگریسته نشود بلکه کاربردی و اثربخش بودن آن در حوزه تصمیمگیری نمایان باشد.
باید اشاره داشت که مخاطبان این مطالعات را مدیران، مسئولان و کارشناسان حوزه فرهنگ به ویژه در مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل میدهند. هدف از انجام این مطالعات، تعیین خطوط کلی بینش و تجربه موجود درباره موضوعها و مسائل حوزه فرهنگ است؛ به نحوی که جایگاه و نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را درباره موضوعهای مطرح شده به روشنی بیان نماید و از رهگذر چنین نگاهی، واحدهای زیرمجموعه وزارتخانه بتوانند با بهرهگیری از این گزارشها، طرحها و برنامههای خود را دقیقتر و منسجمتر عملیاتی کنند.
در بخشی از کتاب حقوق شهروندی در فرآیند گزینش میخوانیم:
رعایت حقوق شهروندی از سوی حکومت به مثابه تکریم شهروندان است که اعتماد آنها به حکومت را افزایش داده و امنیت درونی حکومت را ارتقا میدهد. این امر سبب میشود که رفتار حکومت با شهروندانش براساس قانون، بدون تبعیض و شفاف صورت بپذیرد و هرگونه اعتراض نیز از مجاری قانون از پیش مشخص شده پیگیری شود.
رعایت حقوق شهروندی منوط به اعتقاد به حکومت براساس قانون، وجود قوانین شفاف و بدون ابهام، وجود نیروی انسانی متخصص، امین و کارآمد، مراجع پاسخگو در قبال سوء اجرای قوانین و تعقیب بدون تبعیض و عادلانه متخلفان است. یکی از آرمانهای بزرگ انقلاب اسلامی رفع استبداد، ریشه کنی تبعیض ناروا و برقراری عدل اسلامی و رعایت حق الناس در همه شئونات حکومت بوده است. با وجود این، تنها در دهههای اخیر است که موضوع حقوق شهروندی به طور برجسته مطرح شده و اهمیت خود را در نظام سیاسی، تقنینی، قضایی و اداری کشور پیدا کرده است.
لازمه تحقق این حقوق آن است که حکومت در عرصههای مختلفی که تمشیت امور را به دست دارد، از منظر رعایت حقوق مردم نیز به موضوعها نگاه کند. در این صورت است که عرصههای مهمی چون آموزش، سلامت، اشتغال، مسکن و تجارت، از کیفیت خاصی برخوردار شده و عنصر احترام به حقوق مردم در آنها متجلی میشود.