بازتاب اندیشه‌های شمس تبریزی در مثنوی مولوی
اشتراک در تلگراماشتراک در واتس‌اپموارد دیگر
عناوین مرتبط از کتابراه
معرفی کتاب
دسته متفرقه ادبیات، ۵۷۹صفحه، فرمت PDF، زبان فارسی، ۸.۷۸ مگابایت، ۱۸۰۹ بازدید

محمد خدادادی در کتاب بازتاب اندیشه‌های شمس تبریزی در مثنوی مولوی به این مسئله می‌پردازد که به راستی شمس در گوش مولوی چه زمزمه‌ای سر داد که این‌گونه وجود او را دگرگون و متحوّل ساخت؟

عدّه‌ای در پاسخ این سؤال درماندند و دست به افسانه سرایی زدند و شمس را ساحر و مولوی را مجنون خواندند. عدّه ‌ای دیگر، به مصداقِ «کافر همه را به کیش خود پندارد»، دست به دامان تفکّرات مالیخولیایی خویش شده و نسبت‌های ناروا بر ایشان بستند و گروهی از دشمنانِ دوست نما، تابِ این محبّت و عشقِ اثیری را نیاورده و با نیشتر تهمت و ناسزا و توطئه، آن دو یار الهی را از هم جدا ساختند و مولانا را در اندوه فراق شمس نشاندند. همین گروه اخیر بودند که تنها اثر به جا مانده از شمس تبریزی، یعنی «مقالات» او را برای هفتصد سال از دیده‌ها پنهان کرده و گاه منکر چنین اثری شدند! براستی چرا کتاب «مقالات شمس» این همه در میان مریدان مولوی و مولویّه مورد بی مهری قرار گرفت و تنها کتابی از گنجینۀ خاندان مولویّه بود که از سواد به بیاض نینجامید؟ شاید این پاسخ همان سؤالی باشد که بی‌جواب مانده است: آنچه شمس در گوش مولوی زمزمه کرد. 

اگر چه کتاب «مقالات شمس»، تنها بخشی از سخنانی است که شمس برای مولوی بیان نموده، ولی باید دانست که مشت نمونه خروار است. در حقیقت، راز دگرگونی مولوی را باید در همین سخنانِ به ظاهر پراکنده جستجو کرد. سخنانی که در عین سادگی، همچون گوهرهایی رنگارنگ از پس آبگینۀ صافی، می‌‌درخشند؛ سخنانی که گاه، چون «یاقوت مذابند» و گاه، چون «زمرّد سوده»! گاه، سُکر آورند و گاه، خواننده را در چنان خلسه‌ای فرو می‌ برند که آدمی گمان می‌کند هرگز از آن خارج نخواهد شد. 

بی‌‌تردید، همین سخنان و صدها، بلکه هزاران کلام شبیه به این سخنان که شمس در گوش مولوی زمزمه می‌کرده، باعث آن دگرگونی ژرف روحی مولوی شده است. بنابراین، تنها با درک عمیق و صحیح این سخنان است که می‌توان غبار افسانه سازی‌ها و داستان‌ پردازی‌ها را از حکایتِ پایان ناپذیر شمس و مولوی کنار زد و به حقیقتِ ماجرای ایشان پی برد.

ادامه...
کتاب‌های مرتبط
بیشتر
بشنو از نی
زهرا خوش نظر
نقد هنر، هنر نقد
محمدرضا زادهوش
ادبیات مبارزه
محمدرضا زادهوش
ادبیات فاخر فارسی
محمدرضا زادهوش
نظرات
برای ثبت نظر ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.
معصومه محمدی
۱۴۰۰/۶/۱۴
ازاینکه رایگان میشه ازاین گلستان کتابها استفاده کرد ازسما تشکر می کنم .اما لطفا دسته بندی کتابها رو جزئی تر کنید مثلا درادبیات ،کتابهای تاریخی ،شعر ، نثر قدیم ویا جدید ،کتب عرفانی ،مذهبی و... سبز باشید .
سید جمال زمانی
۱۳۹۹/۵/۵
سلام خسته نباشید تشکر فراوان اگه میشه کتابهای صوتی را بیشتر کنین مخصوصا قصه برای بچه ها مرسی ممنون
کتاب سبز را دوست دارید؟
لطفا امتیاز و نظر خود را ثبت کنید!
ثبت امتیاز و نظر
کتاب سبز در شبکه‌های اجتماعی
کانال تلگرام