کتاب بازنمایی عادلانه به مثابه عدالت فرهنگی نوشتهی عبدالله بیچرانلو، جلد دوم از مجموعهی مطالعات راهبردی، به طرح موضوع «عدالت فرهنگی» از منظر جدیدی اختصاص یافته است. در این رویکرد، عدالت فرهنگی به توزیع کالا و خدمات فرهنگی محدود نشده بلکه حضور اقشار و طبقات گوناگون جامعه در ساختن و بازتولید فرهنگ هم مطرح میشود.
داشتن رویکرد راهبردی به مسائل یکی از ضروریات مدیریت کلان نهادها و سازمانها است. این رویکرد با مشخص کردن ابعاد مختلف موضوعات و بررسی نقاط ضعف و قوت و تهدیدها و فرصتهای موجود تلاش میکند با ترسیم اهداف بلند مدت و کوتاه مدت، بهترین مسیر را برای رسیدن به این اهداف ترسیم نماید؛ به گونهای که حرکت از وضع موجود به وضع مطلوب با کمترین هزینه و بیشترین بهرهوری انجام پذیرد.
مطالعات راهبردی نوشتاری است که به پژوهشهای کتابخانهای و میدانی کوتاه مدت اشاره دارد. در این متون پژوهشگر ضمن طرح موضوع، ابعاد و زوایای مربوط به آن را نشان داده، رهیافتهای موجود را بیان و در نهایت به جمعبندی و در صورت لزوم ارایه پیشنهاد میپردازد. «مطالعات راهبردی» از آن جهت دارای اهمیت است که در کنار طرح مسائل نظری و کمک به توسعه دانش نظری و کاربردی، منجر به حل معضلات و دشواریهای موجود در عرصه مدیریتی شود. به سخن دیگر؛ تلاش شده است این مطالعات به نحوی انجام شود که فقط با رویکرد مطالعهای به آن نگریسته نشود بلکه کاربردی و اثربخش بودن آن در حوزه تصمیمگیری و برنامهریزی نمایان باشد.
باید اشاره داشت که مخاطبان این مطالعات را مدیران، مسئولان و کارشناسان حوزه فرهنگ به ویژه در مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل میدهند. هدف از انجام این مطالعات، تعیین خطوط کلی بینش و تجربه موجود درباره موضوعات و مسائل حوزه فرهنگ است؛ به نحوی که جایگاه و نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را پیرامون موضوعات مطروحه به روشنی بیان نماید و از رهگذر چنین نگاهی واحدهای زیرمجموعه وزارتخانه بتوانند با بهرهگیری از این گزارشها؛ طرحها و برنامههای خود را دقیقتر و منسجمتر عملیاتی کنند.
در بخشی از کتاب بازنمایی عادلانه به مثابه عدالت فرهنگی میخوانیم:
در حوزه حقوق بحث درباره چگونگی جبران خطا و توزیع حق است. زندگی جمعی به طور ذاتی برخوردها و اصطکاکهایی را بین انسانها به همراه دارد و بحث عدالت حقوقی به موضوع چگونگی قضاوت در این شرایط و همچنین رعایت مساوات بین افراد میپردازد. از نظر حقوقی در اجرای قوانین هیچ تفاوتی بین افراد وجود ندارد و پیامبر، پادشاه، متخصص، قهرمان، مسیحی و مرد یا زن بودن هیچ حقی را برای صاحب آن ایجاب نمیکند. البته این موضوع با این واقعیت که کشورهای مختلف در زمانهای مختلف، نظامهای حقوقی متفاوتی داشتهاند منافاتی ندارد، بلکه مهم آن است که نباید صفات انتصابی و اکتسابی موجب نابرابری حقوقی و تبعیض شود. بنابراین مهمترین شاخص عدالت حقوقی آن است که قانون با تمام افراد (بالغ و عاقل) رفتار یکسانی داشته باشد. اگر حکم قطع دست برای دزدان کوچک صادر میشود، بیعدالتی محض است که دزدان بزرگ هنوز دست درازی داشته باشند.