کتاب دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، چالشها و چینشها به قلم محمدحسین رستگاری، جلد سوم از مجموعهی مطالعات راهبردی، به تعیین خطوط کلی بینش و تجربه موجود درباره موضوعات و مسائل حوزه فرهنگ میپردازد؛ به نحوی که جایگاه و نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را پیرامون موضوعات مطروحه به روشنی بیان نماید.
داشتن رویکرد راهبردی به مسائل یکی از ضروریات مدیریت کلان نهادها و سازمانها است. این رویکرد با مشخص کردن ابعاد مختلف موضوعات و بررسی نقاط ضعف و قوت و تهدیدها و فرصتهای موجود تلاش میکند با ترسیم اهداف بلند مدت و کوتاه مدت، بهترین مسیر را برای رسیدن به این اهداف ترسیم نماید؛ به گونهای که حرکت از وضع موجود به وضع مطلوب با کمترین هزینه و بیشترین بهرهوری انجام پذیرد.
مطالعات راهبردی نوشتاری است که به پژوهشهای کتابخانهای و میدانی کوتاه مدت اشاره دارد. در این متون پژوهشگر ضمن طرح موضوع، ابعاد و زوایای مربوط به آن را نشان داده، رهیافتهای موجود را بیان و در نهایت به جمعبندی و در صورت لزوم ارایه پیشنهاد میپردازد. «مطالعات راهبردی» از آن جهت دارای اهمیت است که در کنار طرح مسائل نظری و کمک به توسعه دانش نظری و کاربردی، منجر به حل معضلات و دشواریهای موجود در عرصه مدیریتی شود. به سخن دیگر؛ تلاش شده است این مطالعات به نحوی انجام شود که فقط با رویکرد مطالعهای به آن نگریسته نشود بلکه کاربردی و اثربخش بودن آن در حوزه تصمیمگیری و برنامهریزی نمایان باشد.
در بخشی از کتاب دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، چالشها و چینشها میخوانیم:
نهادینهسازی
بروز جنگ سرد، انتقال فرهنگی را به عنوان یک عنصر مهم در سیاست خارجی ایالات متحده نهادینه کرد، چیزی که از آن به دیپلماسی فرهنگی تعبیر میشود. از طریق تبلیغات سیاسی فرهنگی، ایالات متحده سعی در ترویج سبک زندگی آمریکایی، تجلیل از ارزشها و راه و رسم لیبرال دموکراسی و دفاع از سرمایهداری مصرفی داشت. ظهور صنایع فرهنگی و بنگاههای رسانهای فراملی در دوره پس از جنگ جهانی اول، یک جریان مداوم یک سویه از محصولات فرهنگی را به سمت جهان سوم به راه انداخت. این اقدامات از آنچه نام آن را «قدرت نرم» مینامد، بهره گرفتند. استفاده از رسانههای جمعی به عنوان وسیلهای برای انتقال فرهنگی را میتوان برای ایالات متحده، به عنوان عنصری از حمایت و ترویج طرحهای دموکراتیکسازی، به مثابه ابزاری برای جلوگیری از پیشروی کمونیسم یا اسلامگرایی ضد آمریکایی در کشورهای جهان سوم تحلیل کرد.
با توجه به اینکه کمیسیون مشاوره در امور دیپلماسی عمومی آمریکا دیپلماسی عمومی را به مثابه فرایند «اطلاعرسانی، تعامل و تأثیرگذاری بر مردمان کشورهای خارجی به گونهای که بتوانند در مقابل، حکومتهای خود را ترغیب کرده تا از سیاستهای کلیدی ایالات متحده حمایت کنند»، تعریف میکند.