کتاب آرزوهای بزرگ نوشتهی چارلز دیکنز زندگی پسربچهای یتیم و هفت ساله به نام پیپ و مشکلات زندگی او را تا بزرگسالی روایت میکند. این کتاب تلخیصی از نسخه اصلی است.
آرزوهای بزرگ، در ترجمه صحیح توقعات بزرگ یا انتظارات بزرگ (Great Expectations)، رمانی است از چارلز دیکنز، نویسنده شهیر انگلیسی، که ابتدا به صورت داستان دنبالهدار به چاپ رسید. وقایع این کتاب که به صورت خودزندگینامه از قول شخصیت اصلی داستان، کودکی یتیم موسوم به «پیپ» نگاشته شدهاست، از سال 1812، هنگامی که او هفت سال دارد، تا زمستان 1840 اتفاق میافتد. آرزوهای بزرگ را میتوان به نوعی زندگینامهٔ خودنوشت شخص دیکنز نیز دانست که همچون آثار دیگرش تجربیات تلخ و شیرین او از زندگی و مردم را نمایان میسازد. این رماننویس برای خلق «آرزوهای بزرگ» هشت ماه وقت صرف کرد. از این داستان تا کنون فیلم، سریال و انیمیشنهای زیادی ساخته شده است.
آرزوهای بزرگ، به عقیدهی منتقدان، خوشساختترین رمان چارلز دیکنز است؛ نویسندهی پرکاری که ده فرزند داشت و گاه برای تامین مخارج زندگی ناچار بود سه رمان را همزمان بنویسد. پیپ، کودکی یتیم، در قبرستان با مجرمی فراری و مرموز برخورد میکند. سپس پیرزنی ثروتمند و دختری زیبا و مغرور به اسم استلا در زندگی او ظاهر میشوند. در همان حال، شخصی نامعلوم ثروتی به او میبخشد. اما این سرپرست ثروتمند کیست و عشق پیپ به استلای مغرور، چه سرانجامی خواهد داشت؟
درمورد این رمان نوشتهاند: آرزوهای بزرگ داستانی است که هرکسی میتواند با آن ارتباط برقرار کند. چرا که هر کسی در طول زندگی خود ممکن است با مشکلات پیپ مواجه شود. این رمان نشان میدهد که مالکیت و ثروت نمیتوانند درون شخصیتها را تغییر دهند و هم چنین پیدا کردن خود واقعی، نیاز به طی کردن مسیری طولانی دارد. مسیری که البته در نهایت انسان را به آگاهی میرساند.
چارلز دیکنز (Charles Dickens)، تاثیرگذارترین نویسنده در زبان انگلیسی پس از شکسپیر در سال 1812 در انگلستان بهدنیا آمد. او پس از پایان دوره مدرسه در دفتر وکالتی مشغول به کار شد و تصمیم گرفت روزنامهنگار شود. وی سپس دلبستهی دختری به نام «ماریا بیندل» شد و ناکامی این تجربه را در یکی از رمانهای معروف خود «دیوید کاپرفیلد» به تصویر کشید. در نهایت با «کاترین هوگارت» ازدواج کرد.
دیکنز آثار بسیاری به صورت رمان و داستان کوتاه دارد. بیشتر داستانهای معروفش مانند الیور توییست را به صورت داستانهای سریالی در روزنامهها و هفتهنامهها منتشر کرده که بعدها به صورت کتاب جمعآوری شده است. تجربهی روزنامهنگاری و گزارشگری در پارلمان باعث افزایش میزان سرعت و دقت و در نتیجه توانمندی قلم دیکنز شد. او شخصیتی شوخطبع داشت و با حس کنجکاوی که در وجودش بود، نوآوریهایی در عرصهی نویسندگی به وجود آورد. «نوشتههای پیکویک»، «الیور توییست»، «ماجراهای نیکلاس نیکلبی»، «دکان عتیقهفروشی»، «بارنابی روج»، «سرود کریسمس»، «مارتین چوزلویت»، «دامبی و پسر»، «دیوید کاپرفیلد»، «خانهی غمزده»، «دوران مشقت»، «دوریت کوچولو»، «داستان دو شهر»، «آرزوهای بزرگ»، «دوستان مشترک ما»، «عبور ممنوع» و «اسرار ادوین درود» رمانهای برجستهی این نویسندهی انگلیسی است. چارلز دیکنز در سال 1870 بر اثر سکتهی قلبی درگذشت و بنابر وصیت خودش، طی مراسم تدفینی بسیار ساده و کمهزینه به خاک سپرده شد.
در بخشی از کتاب آرزوهای بزرگ میخوانیم:
پیپ عزیز، آقای گرگری از من خواسته به تو بگویم که به زودی به لندن خواهد آمد و میتواند ساعت ۹ صبح روز سه شنبه در اتاقهای آقای پاکت با تو ملاقات کند. البته اگر از نظر تو اشکالی نداشته باشد. ما هر شب دربارهی تو حرف میزنیم و کنجکاویم بدانیم که چه میگویی و چه میکنی. با بهترین آرزوها، بایدی.
پینوشت: امیدوارم با اینکه اکنون یک جنتلمن شدهای از ملاقات با او خودداری نکنی. او مرد بسیار خوبیست. من این نامه را روز دوشنبه دریافت کردم و متوجه شدم که جو روز بعد خواهد آمد. متاسفم به این اعتراف کنم که به هیچ عنوان مشتاق دیدن او نبودم. اگر میتوانستم با پرداخت پول او را از خودم دور کنم یقینا چنین کاری را انجام میدادم. میدانستم که لباسش، رفتارش و عوامانه حرف زدنش مرا بسیار شرمسار خواهد کرد. خوشبختانه هربرت او را تمسخر نخواهد کرد.
ساعت ۹ صبح روز بعد صدای پوتینهای زشت و بدقوارهی جو را که از پلهها میآمد شنیدم. بالاخره وارد اتاقهای هربرت شد. هر دو دستم را گرفت، تکان داد و گفت: پیپ، حالت چطور است؟ چهرهی صادق و خویش از خوشحالی میدرخشید.
گفتم: از دیدارت خوشحالم جو کلاهت را بده به من.
اما جو اصرار میکرد که آن را با دقت روبرویش نگاه دارد. بهترین لباسش را به تن داشت که اصلا اندازهاش هم نبود.
گفت: خوب چه جنتلمنی شدهای پیپ!
گفتم: و تو جو فوقالعاده خوب به نظر میرسی.