کتاب رمان گوهر تراشیده داستانی با درونمایهی روانشناسی به قلم بنفشه علی آبادی است.
بنفشه علی آبادی در طول دورانی که صرف طبابت در دوره پزشکی عمومی نمود، هر روز که بیماری جدیدی را میشناخت از درک این همه پیچیدگی و در عین حال ظرافت کالبد انسان شگفتزده میشد. پس از طی دوران تخصص در رشتهی روانپزشکی، شناخت بیماریهای روان، ماهیت آنها، نحوهی شکلگیری شخصیت افراد، بیش از پیش شگفتزدهاش کرد و در عین حال ناامید!
درک این همه ظرافت و به همان اندازه ضعف و شکنندگی روان آدمی هر بار این سوال را به ذهنش میآورد که انسان این اشرف مخلوقات با این همه ضعف جسمی و روانی به راستی چه اختیاری دارد که بتواند مسئول تکامل و درخشندگی گوهر درون خویش نیز باشد؟
با توجه به اینکه بعضی از بیماریهای روانی یا مشکلات شخصیتی، ماهیت عود کننده و یا مزمن دارند و همچنین پیوند عاطفی و انسانیای که با بعضی از بیماران برقرار میشود، در طول سالهای طبابت روانپزشکی شاهد مقطعی چند ساله از زندگی بیمارانش نیز بوده است و تجربهی شناخت بیپردهی زندگی بعضی از بیمارانش و همچنین تجربهی زندگی شخصی خودش باعث شد بتواند در بین لایههای در هم پیچیدهی بیماری، عقدههای فردی و کولهبار غم، اضطراب و خشمی که از کودکی تا حتی گاهی کهنسالی به دوش کشیده میشود، ردپای اختیار را، آنجا که باید تصمیمات آگاهانه در جهت یا خلاف انسانیت گرفت، ببیند و همان جا دیده که افراد، هنگامی که تصمیم برای درخشان کردن گوهر درون خویش گرفتهاند، چطور فعالانه تلاش کردهاند و پس از آن چطور به خود بالیدهاند.
کتاب حاضر هر چند بر مبنای چنین دیدگاهی نوشته شده اما واقعیت خارجی نداشته و شخصیتهای داستان زاییدهی تخیلات نویسنده میباشد.