کتاب نظامهای اداری تطبیقی پیشرفته: زیربناهای فکری اداری و سازماندهی نوشتهی محمود دهگان، به بررسی نظریهها، مطالعات تطبیقی نظامهای اداری، ساختار اداری و مدیریت اجرایی کشورها و ... میپردازد.
مهمترین عامل فلج کننده تغییر، الگوواره و تراریختگی ذهنی است. ناتوانی ما در آگاهی از فراسوی اصولی از الگوی تفکر جاری است.
ارابهی افکار همان جسم است، و رابطهی بین این دو روان است که توسط رأس هرم یعنی روح به حرکت درمیآید. حال مدیران و کارکنان، و نظامهای اداری شما در کدامین منزلگاهند؟
هر مطالعه و تحقیق بستگی به هندسهی چهارچوب پایه فکری و بسترهای اجتماعی و نگاه بر محیط دارد. انحراف از مسیر و مسیر منحرف برخاسته از پارادایمهای ادعاء آمیز و ادا اطوار تقلیدی و خواستگاهای محرکآمیز روانی و کسالتگاههای جسمانی است که قابل بازسازی و آموزش است ولی بی عُرضهگی به تدریج رفتهرفته در مثلث جسم و روان و روح راسخ میشود که اگر حاکم شود سازمان و جامعه را نابود میکند. انطباق به تطبیق و تطبیق به قیاس ثمرهی چنین تفکری است. پیروی از اینگونه تفکرات نه تنها از روی جهل بلکه از روی تنبلی تدبیر و تعقل است که بندِ و ریسمان منبعِ روان و جسم را رها تا از تابعیت یگانگی پاک بسوی اسیری تقلید چندگانه اخلاط میگردد و روح مجرد الهی را بیرون میبَرد.
برای اینکه موضوعی را خوب درک و بر آن تفکر و تدبیر کنیم نیاز به معماری و ساماندهی افکار و دوری از هرج و مرج فکری هستیم.
در دنیای نظری و کلامی، تفکراتِ حباب سازِ افراد یا فلاسفه برای درک مطلب یا انحراف در مسیر، عموماً از حربه یا روش طبقهبندی استفاده میکنند مانند سنتی و جدید/ قدیم و جدید / کهنه و تازه و ... . اگر هیجان زده نشویم! این را هم خوب میدانیم و هم خوب درک میکنیم استفاده از هر لغتی در کلامی معنی خاصی به همراه دارد.