کتاب مانیفست دارکولییسم نوشتهی محمدرضا نظری دارکولی، قوانین مکتب ادبی جدیدی را معرفی میکند که به بررسی محتوای آثار ادبی میپردازد.
دارکولییسم (به فرانسه: Darkoliisme، به انگلیسی: Darkoliism) یک جنبش (مکتب) ادبی است که در سال ۲۰۱۵ توسط محمدرضا نظری دارکولی، نویسنده و منتقد ادبی ایرانی و شاگردان، دوستان، همکاران و پیروان ادبیاتش در ایران و خارج از ایران شکل گرفت.
محمدرضا نظری دارکولی در سال ۲۰۱۵ مانیفست یک جنبش ادبی را به نگارش رساند که ۱۰ قانون در خود داشت و به پیشنهاد دوستان و همکارانش نام دارکولی (Darkoli) بر آن نهاده شد که ضمن اشاره به ادبیات خاص محمدرضا نظری دارکولی، نام روستایی در شهرستان دلفان ایران است که مردمی مهرپرست داشته است؛ زیرا قوانین جنبش دارکولی نیز گسترش مهرورزی میان انسانها را دنبال میکند.
پس از انتشار مانیفست جنبش (مکتب) دارکولی و در دسترس عموم قرار گرفتن آن، این جنبش از سوی پیروانش، مکتب ادبی دارکولییسم Darkoliisme خوانده شد. قوانین دهگانهی مکتب ادبی دارکولییسم به محتوای آثار ادبی میپردازد و در مقابل فرمالیسم روسی که زبان فیزیکالیستی دارد با جدیت برخواسته است. دارکولییسم Darkoliism نقطهی مقابل فرمالیسم است و میکوشد جایگاه ارزندهای برای مسئولیت اجتماعی در ادبیات به وجود آورد. Darkoliism انتخاب است و دل مشغولی هرمنوتیک دارد.