اشتراک در تلگراماشتراک در واتس‌اپموارد دیگر
عناوین مرتبط از کتابراه
معرفی کتاب
دسته تاریخی، ۲۶۲صفحه، فرمت PDF، زبان فارسی، ۱.۸۶ مگابایت، ۶۷۵۳ بازدید

کتاب تاریخ طبری - جلد پانزدهم نوشته‌ی محمد بن جریر طبری از جمله مهم‌ترین کتاب‌های تاریخی در موضوع تاریخ اسلام به خصوص تاریخ صدر اسلام است که تاریخ را از زمان خلقت شروع کرده و سپس به نقل داستان پیامبران و پادشاهان قدیمی می‌پردازد.

محمد بن جریر طبری تاریخ‌نگار و پژوهش‌گر مسلمان ایرانی در کتاب «تاریخ الامم و الملوک» (تاریخ طبری) سبک جدیدی از تاریخ‌نگاری اسلامی را در اواخر سده سوم پس از هجرت بنا نهاد. به شکلی که امروزه هم هیچ محقق و تاریخ‌نگاری نمی‌تواند بدون مراجعه به تاریخ طبری، حوادث و وقایع صدر اسلام را مورد بررسی قرار دهد. کتاب تاریخ طبری به صورت سال‌شمار وقایع را شرح داده است و به دو بخش عمده تقسیم می‌شود: بخش اول از خلقت آدم (ع) آغاز می‌شود و تا تولد پیامبر اسلام (ص) ادامه می‌یابد و بخش دوم از تولد پیامبر اسلام (ص) تا زمان حیات خود مولف ادامه می‌یابد.

مهم‌ترین بخش‌های کتاب تاریخ طبری، بیان حوادث 2 قرن نخست تاریخ اسلام است. همچنین کتاب تاریخ طبری یک منبع بسیار مهم در مورد تاریخ ایران پیش از اسلام به خصوص تاریخ امپراتوری ساسانیان محسوب می‌شود.

طبری در رابطه با تاریخ زمان ساسانی مطالب را گسترده‌تر نگاشته‌است؛ ولی در این قسمت‌ها به غیر از قسمت‌هایی که از روایت‌گران مسلمان نقل می‌کند. در این‌باره منابع طبری با منابع راویان مسلمان برابری می‌کند که این نشانگر آن است که منبع راویان مسلمان و طبری منابع مشترک ایرانی است. طبری در این قسمت به تفصیل نسب‌ها و تاریخ ایرانیان و غیر ایرانیان (انیرانیان) را با جزئیات نسب دقیق ذکر می‌کند که این امر باعث برتری تاریخ طبری به تاریخ‌های هم سنگ خود در این زمینه‌ است. همچنین وی از آوردن مطالبی که مضامین «شعوبی و رنگ حماسی» دارند پرهیز کرده که از این جمله می‌توان به عدم پرداخت وی به مسائلی همچون زندگی خسرو پرویز یا از این دست اشاره نمود.

در بخشی از کتاب تاریخ طبری - جلد پانزدهم می‌خوانیم:

سخن از چگونگی سوختن قصر سالار زنگیان و غارت آن

محمد بن حسن گوید: وقتی زخمی که به ابو احمد رسیده بود بهی یافت به ترتیبی که داشته بود و صبحگاه و شبانگاه با فاسق نبرد می‌کرد بازگشت. و چنان بود که خبیث بعضی شکاف‌ها را که در دیوار افتاده بود از نو ساخته بود، موفق بگفت تا آن‌را ویران کنند و جاهای پیوسته به آن‌را نیز ویران کنند. یکی از روزها در نخستین وقت پسین برنشست، در آن روز نبرد در مجاورت نهر منگی پیوسته بود و فاسقان در آن ناحیه فراهم بودند و خویشتن را بدانجا مشغول داشته بودند و پنداشتند فقط در آن‌جا با آن‌ها نبرد می‌کنند. موفق که فعلگان را مهیا کرده بود برفت تا به نهر منگی نزدیک شد و با فاسقان نبرد آغاز کرد، همین‌که کار نبرد بالا گرفت پاروزنان و سر ملوانان را بگفت تا شتابان رهسپار شوند تا به نهر جوی کور رسند که زیر نهر ابو الخصیب از دجله جدا می‌شد. وقتی به جوی کور رسید که از جنگاوران و مردان خالی بود، نزدیک شد و فعلگان را ببرد که دیوار مجاور آن نهر را ویران کردند. جنگاوران پیش رفتند و در دل نهر جای گرفتند و کشتاری بزرگ کردند، به بعضی قصرهای فاسقان رسیدند و هر چه را در آن جا بود غارت کردند، قصرها را بسوختند و تعدادی زنان را که در آن‌جا بودند، نجات دادند، تعدادی اسب از اسبان فاجران را نیز گرفتند و به غرب دجله بردند. موفق به وقت غروب آفتاب با ظفر و سلامت باز‌گشت. صبحگاهان به نبرد زنگیان و ویران کردن دیوار رفت و بدین کار پرداخت تا ویرانی به خانه انکی رسید که به خانه خبیث پیوسته بود.

وقتی خبیث برای جلوگیری از ویرانی دیوار و منع یاران موفق از ورود به شهر خویش چاره‌ای نیافت در کار خویش فروماند و ندانست برای این بلیه چه تدبیر کند، علی بن ابان مهلبی بدو گفت که آب در شوره‌زاری که باران موفق در آن می‌رفتند روان کند تا از عبور آن وامانند، و نیز در چند جا خندق‌ها بکنند و به سبب آن از ورود به شهر بازشان دارد و اگر خویشتن را به شهر رسانیدند و دچار هزیمتی شدند بازگشت‌شان به کشت‌یها آسان نباشد. در چند جای شهر خویش و در میدانی که خبیث آن‌را راه کرده بود چنین کردند و این خندق‌ها نزدیک به خانه وی رسید.

موفق از پی آن توفیق که خدایش در کار ویران کردن دیوار شهر فاسق نصیب کرده بود چنان دید که خندق‌ها و نهرها و گودال‌ها را پر کند که عبور سوار و پیاده از آن میسر شود، بدین کار پرداخت و فاسقان به دفاع پرداختند که نبرد دوام یافت و به درازا کشید و کشته و زخمی از دو گروه، سخت بسیار شد.

ادامه...
کتاب‌های مرتبط
بیشتر
تاریخ طبری - جلد شانزدهم
محمد بن جریر طبری
تاریخ طبری - جلد چهاردهم
محمد بن جریر طبری
تاریخ طبری - جلد سیزدهم
محمد بن جریر طبری
تاریخ طبری - جلد دوازدهم
محمد بن جریر طبری
تاریخ طبری - جلد یازدهم
محمد بن جریر طبری
تاریخ طبری - جلد دهم
محمد بن جریر طبری
تاریخ طبری - جلد نهم
محمد بن جریر طبری
تاریخ طبری - جلد هشتم
محمد بن جریر طبری
تاریخ طبری - جلد هفتم
محمد بن جریر طبری
نظرات
برای ثبت نظر ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.
abas Eevat
۱۳۹۷/۱۱/۱۳
عالی
منا رضایی
۱۳۹۷/۹/۲۴
عالی
کتاب سبز را دوست دارید؟
لطفا امتیاز و نظر خود را ثبت کنید!
ثبت امتیاز و نظر
کتاب سبز در شبکه‌های اجتماعی
کانال تلگرام